Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schablonlada nummer två snart färdig

/
  • Mathilda Carlsson, Amanda Ulvebring, Helena Bratt, Klara Albertsson och Linn Pettersson vid den blivande schablonladan.
  • Helena Bratt förbereder för målning.
  • Linn Pettersson i arbete.

Världens enda schablonlada finns i Rengsjö. Nu får den en efterföljare i Bollnäs.

Annons

Hantverkaren och konstnären Helena Bratt ligger bakom den vid det här laget välkända schablonladan i Rengsjö. Den gamla ladugårdsväggen fick sensommaren 2012 ett helt nytt mönster, hämtat från en av gården Västerbys gamla schablontapeter.

Nu är det dags för nästa schablonlada att se dagens ljus. Under tisdagen inledde Helena Bratt och fem av hennes medhjälpare arbetet som inom ett par veckor ska resultera i en schablonmönstrad laduvägg intill riksväg 50 vid Bollnäs östra infart.

Den här gången är mönstret hämtat från en tapet som finns i världsarvsgården Gästgivars i Vallsta.

Schablonladorna är ett projekt med syfte att lyfta de gamla allmogemönstren ut ur hälsingegårdarna och göra dem synliga i det offentliga rummet. Helena Bratt hoppas att kunna pryda fler laduväggar med linoljefärg och schablonmönster framöver.

– Ja, det finns ju där i huvudet. Ju fler lador, desto mer tyngd får det här. Det blir ett sammanhang.

Det finns egentligen bara en sak som sätter hinder i vägen:

– Det är det här med finansieringen. Jag har jobbat stenhårt med det här sedan i november nu och vettigt betalt får jag ju inte för det arbete jag lägger ner, konstaterar Helena med ett snett leende.

Arbetet med den nya schablonladan sker som ett projekt inom studieförbundet Bilda. För genomförandet har hon fått bidrag på tio tusen kronor vardera från Bollnäs kommun, Region Gävleborg och Gunvor Göranssons kulturstiftelse i Sandviken. För det mesta av materialet har hon sökt – och fått – sponsorer från näringslivet.

– Det känns kul att så pass många företagare inser värdet av det här och vill vara med och sponsra.

Mer läsning