Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning ska få fler Bollnäsungdomar att fimpa

/

Nu tas nya tag mot tobak i Bollnäs skolor. Bollnäs är en av fyra kommuner som deltar i satsningen Tobaksfri skoltid nu, ett projekt som Folkhälsomyndigheten står bakom.

Annons

Under 2,5 år får Bollnäs som en av fyra kommuner i landet stöd från A Non Smoking Generation, som har beviljats medel från Folkhälsomyndigheten för att driva projektet Tobaksfri skoltid nu.

Rökfrihet bland ungdomar prioriteras därmed upp i det kommunala drogförebyggande arbetet, enligt folkhälsostrateg Helén Blomqvist som sitter med i kommunens styrgrupp för drogförebyggande arbete.

Läs också: Halverat alkoholdrickande på fem år bland Bollnäselever

Tidigare har föreningen Narkotikafritt Bollnäs skött det förebyggande arbetet gällande rökfrihet och tobaksanvändning bland ungdomar.

– Det är inte rätt att lägga ett så stort ansvar på en ideell förening. Vi var överens i styrgruppen om att ansvaret måste ligga hos kommunen, så därför hoppade vi på det här. Det behövdes nytag, säger Helén Blomqvist.

Läs också: Ingen elev vid Alftaskolan röker

Tobaksfri skoltid nu handlar om att skapa en trygg och skyddande miljö under skoltid. Projektet bygger på samverkan mellan kommun, skola, lärare, föräldrar och elever.

Både kommunala skolor och friskolor omfattas av satsningen, som gäller högstadie- och gymnasieskolor i Bollnäs kommun.

A Non Smoking Generation ställer upp med fortbildning, material och handledning under projekttiden.

Läs också: Kraftig ökning av drogrelaterade dödsfall i Gävleborg

– Det är en klar fördel att projektet inte handlar om någon speciell metod, utan varje skola får göra en behovsanalys och sedan sätts resurser in efter det, säger Helén Blomqvist, som ser Tobaksfri skoltid nu som en viktig kugge i kommunens långsiktiga drogförebyggande arbete.

26 kommuner ansökte om att få komma med i projektet. Bollnäs valdes ut tillsammans med Katrineholm, Säffle och Norrköping.

Mer läsning

Annons