Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saneringen av bandyhallsaktuella SJ-området: "Målet är en överenskommelse före jul"

Nu har Sweco presenterat preliminära resultat av sommarens provtagningar för Bollnäs kommun och Trafikverket. Saneringsbehoven på SJ-området uppges vara ungefär som man tidigare trott. Nu ska aktörerna försöka överens om hur notan ska delas.

Annons

– Både vi och Trafikverket vill få till en lösning så fort som möjligt för att kunna gå vidare. Det som bromsar idag är ju föroreningarna, säger kommunens samhällsbyggnadschef Kjell Petersson, som var med på mötet.

Läs mer: Giftjakt på SJ-området

Enligt honom förändrar det som framkom inte bilden i stort. De tidigare kalkylerna verkar stämma ganska bra. Men Kjell Petersson kan i nuläget inte precisera hur mycket sanering som behövs.

– När man ska gräva och sanera så vet man inte riktigt var det slutar. Sweco har ju inte tagit prover på varje kvadratmeter. Man får gräva tills man fått upp föroreningarna, säger han.

Under november och december ska Bollnäs kommun och Trafikverket förhandla om hur stor del av saneringskostnaderna var och en av dem ska stå för. Innan det är klart har de kommit överens om att inte lämna ut några uppgifter om vad de totala kostnaderna beräknas hamna på. Men enligt Kjell Petersson förväntar man sig inga större avvikelser från de summor som diskuterats tidigare om någonstans mellan 10 och 20 miljoner kronor för sanering av området.

Läs mer: SJ-områdets framtid beror på saneringskostnader

Vad är nästa steg i processen?

– Nu ska vi fundera på våra respektive kammare och träffas igen i början av december. Målet är att nå en överenskommelse före jul.

Är bandyklubben med i diskussionen på något sätt?

– Inte i detta läget. Trafikverket förhandlar med den som är ägare av marken, vilket i dagsläget är Bollnäs kommun.

Läs också: Här är mannen bakom bandyhallen

Bandyklubben har uttryckt intresse för att köpa marken osanerad, kan det bli aktuellt?

– Det kan inte jag spekulera i.

Men är det ens möjligt i det här läget?

– Det går att sälja den, det gör det. Men då är det viktigt att man avtalar med den som köper om vilka villkor som gäller för saneringen, säger Kjell Petersson.

Läs också: Bandyklubben vill inviga hallen på Grillnatta 2017

Mer läsning

Annons