Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sagolik kväll vid Bergtjärn

/

En sagolikt vacker sommarkväll, en av de första riktigt ljumma kvällarna åker vi till Undersvik. Prick klockan 19 i fredags kväll var det fiskepremiär i Bergtjärn. Vi tar grusvägen uppför berget och undrar var alla björnarna är.

Annons

Björnarna har flytt. Det förstår man. Där vägen delar sig står det en husvagn och en väldig massa bilar. Det är för folkigt för ett björnmöte.

Men fisken är med i leken!

De ligger och väntar på startskottet, det får vi en stark känsla av. Precis som fiskarna efter stranden! Många av kvällens besökare har varit på plats i god tid och markerat sina platser med spöna.

Myggen är också med på noterna. De som surrar runt häruppe har en helkväll. Myggolja är en fin uppfinning och fiskare är ett härdat och förståndigt släkte. Långärmat och byxor som täcker är ett absolut måste.

Pang! Skottet går och de tunna fiskelinorna viner spindelvävstunna över vattenytan i aftonens motljus. Plask! Plötsligt är den svarta tjärnens blanka vattenyta bruten i tusen prismor.

Var det någon fisk som stod och slumrade till så vaknade de bergsäkert nu. För här nappar det. Put and take-fiske går ut på det. Några dagar tidigare har Undersviks fiskevårdsförening satt ut 75 kilo röding, regnbåge och öring, inför premiären ikväll.

Gunnar Löfstedt från fiskevårdsföreningen ser belåten ut. Han sitter vid sin husvagn och delar ut fiskekort för kvällen. För en hundring får man en grön biljett och tillåtelse att dra upp fyra fiskar. För en del är det inga problem alls, att fylla kvoten alltså.

Lennart Wiström från Lottefors, till exempel. Han har dragit upp tre fiskar och är inne på sin fjärde när vi ställer oss bredvid honom. En glupsk regnbåge på runt ett kilo såg en räka vifta lockande på bakdelen, någon minut senare dansar den ner i håven och hamnar snart bland de andra tre i plastpåsen.

- Fiske bygger mycket på tur, säger Lennart Wiström belåtet. Han har varit om fiskepremiär i Bergtjärn i många år. Åren 1981 till 2001 satt han här som en klocka varje vår och väntade på startskottet.

Gunnar Löfstedt berättar att förr var premiären alltid utsatt till klockan 24.00. Då var det rätt livat på nattkröken.

- Det finns ju en hel del historier. Folk som simmat tvärs över tjärnen och så.

Vi svenskar är ett sportfiskande folk. Att ta spöet på axeln och traska iväg en sommarkväll är en riktig klassiker. Varför det då?

- För lugnet och ron, det är så skönt att stå och fiska. Och för miljön, här är så otroligt vackert.

Man kan lätt få för sig att den som fiskat sen barndomen är bättre än andra på att få fisk. Men riktigt så enkelt är det förstås inte.

- Nänä, man vet aldrig när det nappar. Skulle man veta det så vore det väl ingen sport!

Det står folk runt hela stranden. Unga och gamla, familjer och solofiskare. Här och där brinner en liten eld (effektivt mot myggen), termosarna åker fram, mackorna packas upp och en och annan korv ska grillas.

Tobias Ljung är 11 år och är med om fiskepremiären i Bergtjärn för tredje året i rad. Han håller fram en mössa där det ligger en stor, blänkande, fet fisk. Coolt. Han är stolt, med all rätt.

- Mm, det är jättekul att fiska, säger Tobias.

För damerna bredvid är det bokstavligen lite trassligare. Linan har gått av och snott till sig och måste under sammanbiten tystnad trasslas ut. En herre ser tvärs över sjön hur en äldre man och en liten kille håvar upp fisk efter fisk.

Fiskelycka, fast på olika vis.

 

Mer läsning

Annons