Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sagohunden Cliff

/

En riktig sagohund. Så beskriver Sten Norberg sin drever Cliff, som är en av de bästa drevhundarna i Sverige. Nu väntar en ny jaktsäsong och Sten och hundarna ser fram emot fler jakter och SM-tävlingar.

Annons

Hösten är här och ska man lyssna på Sten Norberg är det den bästa årstiden.

– Nu tar jag ut min semester och så fort jag har chansen åker jag till skogen med någon av hundarna, säger han.

Sten Norberg bor på gården Garvars i Röstabo, några kilometer utanför Bollnäs. I hundgården står karelen Birk och skäller nyfiket och från entrén rusar drevrarna Cliff och Ullis mot mig för att hälsa.

Cliff kommer från kenneln Nillas Castor och har nått stora framgångar i skogen (se faktarutan). Nyss fyllde han sex år och han har med största sannolikhet fortfarande många goda år framför sig. I november ska Cliff tävla igen.

– Cliff är en riktig sagohund. Det gäller att ta vara på tiden och passa på att njuta. Vem vet om jag får en sådan bra hund igen? säger Sten Norberg.

Sten fick sin första hund redan som 12-åring. I familjen fanns flera hundar och pappa Lars hade en kennel.

– Jag fick en tax. Nu i efterhand har jag räknat ut att det var farsan som gärna ville ha en tax, säger Sten och skrattar.

Vi går in i det röda huset och Sten brygger kaffe till oss. Cliff och Ullis lägger sig i varsin hundbädd och vilar.

– De är coola. Ullis är bara ett år men finner sin plats, konstaterar han.

Cliff har flera avkommor, en av dem är Ullis. Sten ser fram emot att se hur hon fungerar i skogen.

Samtalet kommer in på Cliff. Redan som liten valp var han intresserad av att jaga hare, och för varje gång i skogen blev han snäppet bättre. Sten anmälde dem till jaktprov och Cliff vann allt.

– Vi fick tävla i SM och jag tyckte att det var en seger bara att ha kommit dit, så jag kunde inte vara nervös. Cliff levererade och han vann allt. Hösten 2012 var fantastisk och det var först året därpå som jag började fatta vilken bra hund jag har.

Sten blir nästan lite obekväm när jag frågar hur det kommer sig att Cliff är så bra. Det går ju inte att sticka under stol med att Cliff är en av de bästa drivande hundarna i Sverige, men visst måste han själv som hundägare ha ett finger med i spelet?

Sten förklarar hur han tänker:

– Många tror att man får en bra hund bara för att man har en bra stamtavla. Det är viktigt med en bra stamtavla, men det är också viktigt att ge hundarna tid i skogen och låta dem utvecklas i egen takt.

Sten berättar att många tror att hundarna ska vara bra på en gång, att tidig jakt betyder att hunden kommer att bli bra.

– Hundar mognar olika fort och det är bra att skynda långsamt. Jag frågar ofta många som haft hund länge om råd.

Han ger ett exempel. Cliff hade dåligt sök som valp. Sten ville att Cliff skulle springa några hundra meter ifrån honom och söka av området. För att få Cliff att förstå det fick han tipset att åka ut tidigt på morgonen, innan solen gick upp, och sätta sig på en stubbe och bara vara tråkig. Då skulle till sist Cliff tröttna och ge sig av på en sökrunda och det skulle Sten sedan berömma hunden för.

– Nu har han bra sök. Det kan behövas lite tips från dem som varit med förr för att få hunden att jobba som man vill.

En framgångsfaktor kan vara att Sten alltid är lugn.

– Jag blir sällan nervös och Cliff känner att jag är lugn. Cliff däremot brukar tagga till och bli enormt bra när det gäller. Det är roligt, han är väldigt tävlingsinriktad, säger Sten.

Det som Sten uppskattar mest under jakten är att få höra hunden jobba, att få uppleva samspelet mellan hundförare och hund är mycket viktigare än att få skjuta hare, räv eller rådjur.

– Någonstans har jaktintresset flyttats till att bli mer av ett hundintresse. Med Cliffs framgångar har jag fått möjlighet till nya kontakter och jaktkompisar, sådana människor som jag tidigare har sett upp till, säger han.

Sten vill inte tänka på hur många timmar han lägger på hundarna. Det är snarare en livsstil än en hobby.

– Jag försöker se till att Cliff får vara lös i skogen i alla fall fyra gånger i veckan. När det inte är jaktsäsong ska de tränas och hålla konditionen. Vi övar lydnad och spår också. Pappa Lars är också intresserad och sönerna Kalle och Gustav delar vårt intresse, säger han.

Sten jobbar inom omsorgen på kommunen och det blir många intensiva arbetspass. I gengäld blir han ledig många dagar i sträck, något som han verkligen uppskattar.

– Det bästa som finns är att ta hunden till skogen. Packa med en kaffetermos och bara vara tyst och lyssna på hunden. Det gör mig gott, säger Sten Norberg.

Mer läsning

Annons