Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sägnen får liv på Gästgivars

/
  • Efter många förvecklingar stundar stort bondbröllop på Gästgivars, mellan Jonas och Kerstin.
  • Långa arbetsdagar varvas med fest och dansinslagen är många.
  • Prästen Prosperius, spelad av Lasse Feldtblad, har kungliga trolldomskommissionens uppdrag att avgöra om Kerstin är en häxa.
  • Björs-Anders (Ellinor Berggren) och fogden (Björn Winterberg) försöker lura gästgivaren Olof Persson (Sven Rönnqvisth) att sälja bort sin skog.
  • Jonas Olofsson möter den skönsjungande vallpigan Kerstin Jonsdotter på Gäddviksvallen i Delsbo
  • Jonas med målaren Jonas Wallström, spelad av Birgitta Ederyd Forsblom.

Hälsingland fick sju bondgårdar med hela hus eller flera rum dekorerade för fest 2012. De vackra målningarna har det skrivits en hel del om, men människorna som befolkade gårdarna och det liv de levde, har det varit ganska tyst om. I sommar är det dock liv och rörelse på flera av landskapets hälsingegårdar. På Erik-Anders i Söderala pågår Världsarvsjazzen för fullt och i Gästgivars i Vallsta har det just varit urpremiär för Världsarvsteater. Christina Busck såg genrepet i onsdags.

Annons

Brudkronan heter pjäsen som under resten av juli spelas på världsarvsgården Gästgivars. Den handlar om gästgivarsonen Jonas som blir förälskad i kronolänsmansdottern Kerstin. Hon är vallpiga på Gäddviksvallen i Delsbo, dit han kommer när han är ute i skogen för att leta efter några hästar som sprungit "borscht". Efter en hel del förvecklingar stundar så småningom bröllop med stor fest.

Arne I Johanssons pjäs från mitten av 1900-talet, Gästgivarspelet, som under flera år spelades i Arbrå, har nu skrivits om av Matilda Wengelin. Hon har fört samman 1600-talssägnen med 1800-talskonstnären Jonas Wallström som smyckade Gästgivars herrstuga inför ett annat bröllop med ett par som hade samma namn som sägnens, Jonas och Kerstin.

Med en stor ensemble med duktiga amatörskådespelare, från barn till pensionärer, myllrar de tre spelscenerna stallbacken, gårdstunet och älvstranden av liv. Vardagen med höbärgning, tvätt, kardning, hästskötsel, träsnidande och kärleksgnabb skildras lekfullt och musikaliskt, ofta på dialekt. Inte minst sångligt imponerar många aktörer, som manusförfattaren och regissören själv i rollen som Anna och Kristin Sjöström som blivande bruden Kerstin. Andra skådespelare som lyfter spelet lite extra är Gustav Bohjort som den tafatte gästgivarsonen Jonas när han blir förälskad i Kerstin och Catarina Kulborgs kloka piga Stina. Dansnumren är också väl koreograferade. Scenografin är sparsam, gårdens byggnader och arbetsredskap räcker långt.

Att knyta ihop en 1600-talssägen med livet på en hälsingegård på 1800-talet då den historiskt dokumenterade målaren Jonas Wallström (1798–1862) kommer för att måla den nybyggda feststugans övervåning med bilder och mönster inför ett bröllop, fungerar dock inte utan problem. Hade det inte handlat om gården där pjäsen framförs, hade det kanske varit en annan sak.

Visst kan man låta allt vara en fri fantasi och väva ihop berättelser från olika epoker, så som presenteras i programmet. Vardagslivets vedermödor var i stort sett desamma och det festades säkert ordentligt även på 1600-talet, Gästgivars drevs som gästgiveri fram till 1700-talet. Men jag har ändå svårt att få ihop delarna, speciellt när den kungliga trolldomskommissionen från 1670-talet kommer in i bilden. Det blir en märklig historieförfalskning som mer förvirrar än engagerar. Jag tror faktiskt inte man hade behövt häxprocessen som den dramaturgiska höjdpunkten i pjäsen. Alternativt avstått från att använda Jonas Wallströms namn.

Publiken förflyttas mellan akterna och det ger osökta tillfällen att studera de intressanta byggnaderna lite extra från utsidan. En buss tar åskådarna till den sista scenen vid Ljusnans strand, där brudföljet ansluter med kyrkbåt. Där blir det bröllopsfest med matservering till alla.

Efter fredagspremiären och lördagens föreställning återstår åtta tillfällen att uppleva Brudkronan, den spelas till och med 1 augusti. Den som kommer lite tidigare har chansen att se hemslöjdsföreningens utställning med brudkronor i herrstugan.

Mer läsning

Annons