Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vill Kjell få bukt med kundkorgssnusket i matbutikerna

/
  • Nu har Kjell Strandberg fått patent på sin uppfinning. Nu är nästa steg att hitta finansiärer för att utveckla en fungerande produkt.
  • Så här är det tänkt att tvättautomaten ska se ut.
  • Så här är det tänkt att tvättautomaten ska se ut.

Hur många kundkorgar har du ratat i matbutiken på grund av lort och snusk? Om uppfinnaren Kjell Strandberg får som han vill kan det problemet snart vara löst.
– Min lösning är hundratals gånger bättre än de som finns på marknaden i dag, säger Kjell Strandberg.

Annons

Snuskiga kundkorgar är ett problem som både handlare och kunder gärna slipper.

Läs mer: Kundkorgarna nästan lika skitiga som butiksgolven

För knappt tre år sedan tog Bollnäsuppfinnaren Kjell Strandberg saken i egna händer och började utveckla en automatiserad kundkorgstvätt.

– Det hela började när jag gick i pension och ville hitta något att sysselsätta mig med. Då tyckte jag att det här var en bra idé. Och ju mer jag tänkte på det desto mer började jag tro att det här kan bära hela vägen, säger Kjell Strandberg, som tidigare jobbade som mekanisk konstruktör vid Nefab.

Korgtvätten ska enligt Kjell Strandberg fungera som en mellanstation från kassorna, där kunderna lämnar korgarna, till butiksentrén, där kunderna hämtar nya korgar.

Systemet är designat för att klara av alla typer av kundkorgar och är nästan helautomatiserat. Maskinen ska även kunna ta bort eventuella reklamblad och annat skräp i korgen innan tvättningen.

– Många butiksägare säger själva att det inte är praktiskt möjligt för dem att tvätta korgarna särskilt ofta. Med min lösning kan butikerna tvätta korgarna mellan varje kund.

Läs mer: Korgarna bör tvättas oftare – men det är inte praktiskt möjligt menar handlare

Statligt ägda bolaget Almi, vars uppdrag är att skapa tillväxt och förnyelse i näringslivet genom finansiering och rådgivning, har hjälpt till med en marknadsundersökning.

Enligt den finns inga liknande lösningar och flera handlare som har fått tvättautomaten presenterad för sig har varit positiva – om produkten inte kostar för mycket.

– Det låter helt klart som en intressant idé. Om den fungerar så skulle det innebära att vi inte behöver byta ut våra korgar lika ofta. Sen måste det sättas i relation till vad det kostar, säger Ica-handlare Magnus Olsson, i Bollnäs.

I början av 2015 skickade Kjell Strandberg in patentansökningen. Nu har han fått besked om att hans kundkorgstvätt är godkänd och patenterad.

– Så här långt kan jag ta det själv. Jag är ju i första hand pensionär, egentligen, så jag har inte tiden eller resurserna. Nu gäller det att söka reda på någon som vill utveckla det vidare.

Läs mer: Snabbutvecklade egen korgtvätt efter snusklarmet

Den optimala utgången, förutom renare kundkorgar i matbutikerna, är om idén kan skapa nya arbetstillfällen i Bollnäs.

– Jag tror det går att få bra lönsamhet i det här och drömmen är att det skapas en lokal verksamhet kring det här, säger Kjell Strandberg.

Mer läsning