Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så resonerar hälsingekommunerna om appen Periscope

/

Två Hälsingekommuner går ut och varnar allmänheten för appen Periscope. Tre väljer att inte göra det.
– Kränkningarna som skett genom Periscope är ju inte unika för den enskilda appen, säger Christer Andersson, tf utbildningschef på Ovanåkers kommun.

Annons

Nordanstig och Hudiksvall – två Hälsingekommuner varnar sin befolkning för det sociala mediumet Periscope. Kommunerna skriver på sina respektive hemsidor att föräldrar och vårdnadshavare bör vara uppmärksamma på om deras barn använder sig av Periscope.

– Vi har gått ut på bred front med information. Vi försöker att ligga steget före, säger Patrik Björk, tf utbildningschef i Nordanstigs kommun, till P4 Gävleborg.

Läs mer: Appen Periscope hetsar unga att strippa och sabotera lektioner

Varken Nordanstig eller Hudiksvall har haft några kända problem kopplade till appen. Men de vill ändå informera allmänheten, eftersom man anser att det finns en risk för att den kan bli ett utbrett problem. Det här uppger P4 Gävleborg.

Läs mer: Elever om appen Periscope: "Sociala medier är vår vardag, många glömmer bort att tänka sig för"

I Ovanåker, Bollnäs och Söderhamn resoneras det annorlunda. Här har det inte heller kommit in några anmälningar kopplade till Periscope. En varning till allmänheten eller någon information kring fenomenet är därför inte aktuellt.

– Vi räknar redan med att befolkningen har läst om appen och känner till problematiken. Om det skulle inträffa någonting inom vår skolverksamhet är vi väl förberedda på hur vi ska gå tillväga. Vi har en likabehandlingsplan och då sätter vi in den, säger Erik Björk, verksamhetschef på barn och utbildnings förvaltningen i Söderhamns kommun.

Läs mer: Niondeklassare om jakten på likes: "Vi åkte spark i morgonrock"

– De kränkningar som varit i samband med den här appen är ju inte unika för det enskilda mediumet, säger Christer Andersson, tf utbildningschef i Ovanåkers kommun.

Han fortsätter:

– Om den förbjuds så kommer det någonting nytt. Det handlar i stället om att aktivt arbeta med värdegrund bland våra elever. Det tycker jag att vi är bra på i vår kommun.

Läs mer: Periscope dyker upp på lektioner: "Man utmanar varandra"

Annica Lindberg, elevhälsochef i Bollnäs, är inne på samma spår.

– Vi kommer inte att gå ut med någon varning till allmänheten. Det handlar mer om att ge våra barn en inre kompass för hur de ska förhålla sig till tekniken. I vår kommun gör vi det på olika sätt. Vi har bland annat en it-pedagog som jobbar med ett ge elever verktyg för ett normkritiskt tänk i en digitaliserad värld.

Mer läsning

Annons