Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket bättre – tack vare Annie

/
  • Annie Roos utväxlar gåvor med sitt fadderbarn under besöket i Gambia i november förra året. De har känt varandra i nio år, sedan Annie var sju.
  • Lyckliga barn visar de tandborstar Annie hade med sig. Tandläkare i Bollnäs stod för den gåvan.
  • Annie Roos från Arbrå fortsätter med det hjälpprojekt hon startade för två år sedan. Runt halsen bär hon ett av de egentillverkade halsband hon delvis finansierar projektet med.

Om fler gjorde som Annie Roos, 16 år, från Arbrå skulle många fattiga runt om i världen ha det så mycket bättre.

Många skulle få ett mål mat varje dag.

Tack vare Annie får 70 barn på ett daghem i Gambia det.

Annons

Annie brinner för barn som inte har det så lätt. Det beror en hel del på egna erfarenheter. Två gånger har Annie haft cancer, första gången när hon var bara tio månader, andra gången när hon vara fyra år.

I dag är Annie frisk, men hon går fortfarande på årliga kontroller. Det får hon fortsätta med i ytterligare två år, till hon blir 18.

I november 2009 reste Annie med sin familj till Gambia för att hälsa på Annies fadderbarn, som hon fick i julklapp av sina föräldrar när hon var sju år. Ett fadderbarn var allt Annie önskade sig, efter att hon hört på radio om barn i andra länder som hade det svårt och behövde faddrar.

På plats i Gambia träffade familjen Roos en taxichaufför, som de började prata med. Det resulterade i att taxichauffören tog med dem till Marlin Nursery School, ett daghem för fattiga barn. Det drivs ideellt och överlever mer eller mindre från dag till dag.

Annie beslutade sig för att dra sitt strå till stacken och startade ett hjälpprojekt. Och på den vägen är det.

I november förra året var Annie till Gambia igen, nu för att byta daghem. Hon hade upptäckt att en del av det som skulle komma barnen tillgodo inte gjorde det, utan försvann på vägen dit.

- Men nu fungerar det som det ska. Allt kommer fram till barnen, säger Annie.

På det nya daghemmet finns 70 barn i åldrarna 2–5 år. Tack vare Annies hjälpprojekt får de bröd, smör och te varje dag. Det kostar cirka 800 kronor per månad.

För att få in pengar säljer Annie egentillverkade halsband med snäckor hon plockat på stranden i Gambia. Men största delen består av gåvor hon får när hon är ute och berättar om sitt hjälpprojekt.

Mer läsning

Annons