Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S och FP ökade stort i Bollnäs

/
  • Röstfördelningen i Bollnäs olika valdistrikt visar bland annat att Sverigedemokraterna fick 5,3 procent av rösterna i distriktet Bollnäs-Ren, den högsta siffra partiet uppnådde i kommunen.

Socialdemokraterna och Folkpartiet blev vinnare i Bollnäs kommun i valet till Europaparlamentet. Även Sverigedemokraterna ökade rejält. Förlorare blev bland andra Vänsterpartiet, Junilistan och Centerpartiet.

Annons

Gävleborgs län har även i år landets lägsta deltagande i valet till Europaparlamentet. Ändå har fler röstat än i valet 2004. Då gick 32,4 procent av de röstberättigade i länet till valurnorna, i år blev siffran 36,9.

I Bollnäs gick betydligt fler till valurnorna vid detta val till Europaparlamentet, jämfört med 2004. Vid valet för fem år sedan röstade 26,8 procent av de röstberättigade, det vill säga 5578 personer. I årets val röstade 6919 personer, vilket innebär en ökning med 6,3 procentenheter till 33,1.

I vissa delar följde väljarna i Bollnäs kommun trenden i övriga landet. Folkpartiet och Miljöpartiet gick till exempel framåt, med 5,3 respektive 1, 9 procentenheter. Vänsterpartiet och Junilistan minskade kraftigt med 7,5 respektive 13,1 procentenheter.

Däremot ökade Miljöpartiet inte lika mycket som om man skulle se till hela landet, medan Folkpartiet å andra sidan ökade mer. Socialdemokraterna står för den största skillnaden om man jämför Bollnäs och övriga landet, sett till ökande andelar i procent. I Bollnäs ökade Socialdemokraterna med hela 10,6 procentenheter, medan siffran för landet hamnade på plus minus noll.

Centerpartiet i Bollnäs kommun sticker också ut. I Bollnäs minskade partiet från 15,2 procentenheter till 10,7 i årets val. I landet stannade minskningen på 0,8 procentenheter.

 

Mer läsning

Annons