Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-kris värre av dubbla roller?

/
  • Jan Lahenkorva har varit ordförande i den socialdemokratiska arbetarekommunen sedan 2006. Partiet har 400 medlemmar lokalt.

Det skulle vara lättare att ena Socialdemokraterna i Bollnäs om Jan Lahenkorva avgår som arbetarekommunens ordförande. Det anser en del ledande partiföreträdare som tidningen talat med.

Men Jan Lahenkorva har själv inga planer på att lämna posten.

Annons

Vid förra årsmötet valdes Jan Lahenkorva som ordförande på två år. Det innebär att han sitter kvar till 2011 om han inte frivilligt väljer att lämna uppdraget före det.

Men några sådana planer har han inte.

- Jag har inte ens övervägt att göra det. Det finns ingen anledning, det skulle inte vara någon lösning på problemen, säger han.

Men andra ser en förändring som nödvändig.

- Det skulle kunna lugna ned stämningen i partiet. Men det finns också en principiell aspekt. Är det lämpligt att personer har ledande kommunala uppdrag och att de samtidigt sitter på framträdande positioner i en partiorganisation som den socialdemokratiska arbetarekommunen, funderar en tidigare förtroendevald.

Jan Lahenkorva är i dag alltså lokal partiordförande samtidigt som han i kommunen är ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Vice ordföranden i arbetarekommunen, Marie Centerwall, är utsedd till att bli Socialdemokraternas ledande företrädare i Bollnäs kommun efter valet.

De båda ses som de som drivit fram petningen av Olle Nilsson Sträng.

Men Jan Lahenkorva tycker inte att det är någon bra beskrivning.

- Resultatet vid vårt nomineringsmöte var ju tydligt. Det blev 72–28 för Marie i omröstningen och det är en klar signal för att partiet vill ha henne som ny ledande företrädare i Bollnäs.

S-veteranen Jan-Erik Englund, själv tidigare ordförande i arbetarekommunen, konstaterar att det finns motsättningar i partiet som måste få en lösning.

- Det finns en falang som tappat förtroendet för arbetarekommunens ledning. Det framgår klart, säger Jan-Erik Englund.

- Många reagerar mot formerna för hur Olle Nilsson Sträng röstades bort.

Valberedningen i arbetarekommunen leds av Tor Jonsson. Han betonar att det tillsatts en arbetsgrupp inom partiet som "även ska se över formalia".

- Men jag vill inte kommentera det mer just nu. Vi tittar på allt möjligt, säger han.

 

 

 

 

 

 

 

Mer läsning

Annons