Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RSMH lämnar Aktivitetshuset efter tre dagar

/
  • Elisabeth Bohjort och Mia Eriksson har beslutat sig för att säga upp avtalet med kommunen efter bara några dagar i Aktivitetshuset. Samarbetet fungerar inte.

I tisdags gick flytten från egna lokaler på Vintervägen till kommunens aktivitetshus.

Men samarbetet med kommunen fungerar inte.

Nu står RSMH, Riksförbundet för social och mental hälsa, utan lokaler.

- Vi får inte bjuda våra medlemmar på kaffe eller laga mat i Aktivitetshuset. Så vi väljer att säga upp kontraktet, säger Mia Eriksson.

Annons

Mia Eriksson och Elisabeth Bohjort är båda anställda av föreningen. Efter tisdagens flytt har de fått ett litet kontor i gamla BB:s lokaler. Det fanns det inte plats för i Aktivitetshuset.

Frågan är hur länge de blir kvar där.

Under fredagen tog de nämligen beslutet att säga upp kontraktet med kommunen och flytta från Aktivitetshuset efter inte ens en vecka.

- Det är precis som Linda Östlund säger, det här fungerar inte, konstaterar Elisabeth Bohjort.

Enligt henne och Mia Eriksson fick de löfte av kommunen att bedriva samma verksamhet som tidigare. Men det tog bara en dag innan de blev förbjudna att bjudna sina medlemmar på kaffe och smörgås på mornarna. Det skulle missgynna den kommunala verksamheten där man erbjuder aktivitetsträning för människor med psykiska funktionshinder.

- Vi jobbar med samma målgrupp, skillnaden är att vi är en medlemsstyrd förening. För vår del är det viktigt att kunna erbjuda gratis fika och laga luncherna tillsammans. Bara att gå ut och handla matvarorna innebär att de tränas socialt och kommer ut i samhället, säger Mia Eriksson.

Från RSMH:s sida har man aldrig velat lämna villan där du huserade i fyra rum och kök. Det blev de snarare tvingade till när kommunen sålde fastigheten. Det var också då erbjudandet om att flytta in i Aktivitetshuset kom.

- Ett tag trodde vi att det skulle kunna gå bra. Men det dröjde inte länge innan kraven kom. Vi fick till exempel bara ta med oss sju saker från vår gamla verksamhet. Det nya bordet och stolarna vi köpte helt nyligen fick vi till exempel inte ta med oss, för då skulle det inte bli lika för de andra i huset, säger Mia Eriksson.

I dag är de glada över att de magasinerade alla möbler och husgeråd i en lada. Redan på måndag avser de att säga upp kontraktet och samtidigt börja se sig om efter något annat. Under tiden kommer verksamheten att ligga nere.

Mer läsning

Annons