Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röj med Rengsjö skoterklubb: "Vi väntar på snö"

/

Att vara med i en skoterklubb innebär inte bara att åka skoter. Det ligger en hel del jobb bakom också.

Annons

Rengsjö skoterklubb sköter om skoterleder på sammanlagt ungefär 14 mil. Lördagen den 14 november var det dags för den sista av totalt tre så kallade röjardagar, som klubben anordnat för att ha läget under kontroll när det väl börjar snöa.

– Vi väntar på snö så vi törs inte planera mer än så, säger Sara Backan som är ordförande i Rengsjö skoterklubb.

– Men egentligen räknar vi inte med att kunna åka före jul, säger Kajsa Bengtsson, klubbens sekreterare.

Äldre reportage: Se den lysande skoterfilmen

Det är en hel del att göra med en skoterled. Man får varje år se till att de är ordentligt skyltade, hålla efter med röjning och laga broar som börjar ruttna sönder.

Ofta är det också delar av lederna som måste dras om. Det görs vanligtvis för att få ner antalet vägövergångar eller efter önskemål från markägare.

– Jag tycker att vi har ett bra samarbete med markägarna i vårt område, säger Sara Backan. Men det är viktigt att vi för en diskussion med dem, att vi håller kontakt och kollar upp att de är nöjda.

Läs mer: Krönika: Vem fixar dina skoterleder?

I år dras exempelvis lederna om i Rengsjö centrum och ibland görs det också ute i skogen.

– Då kan det krävas ett ganska omfattande röjningsarbete och helt nya brobyggen, säger Kajsa Bengtsson.

Rengsjö skoterklubb har funnits sedan 1991 och har över 400 medlemmar. De har en hel del verksamhet, förutom att sköta om skoterleder håller de också skidspår ute på sjön, vid Rengsjö IP och vid skolan.

Det anordnas fisketävlingar och skoterutflykter, skoterträffar och så naturligtvis årets stora begivenhet, den stora skoterträffen i centrala Rengsjö. Ett evenemang som den här vintern firar femårsjubileum och inträffar den 27 februari.

Som mest har det kommit upp till 1 000 besökare och flera hundra snöskotrar till träffen, många också utifrån. Denna dag finns skoterhandlare på plats för att visa upp årets nyheter hos de flesta märken på marknaden.

Mer om skoter: Veteraner jämförde muskler

Besökarna får provköra olika snöskotrar och träffa andra med samma intresse, samtidigt som det serveras olika varianter av tilltugg. Det är kort och gott lite av en folkfest.

– Och på kvällen har vi fest med gemensam middag och livemusik, säger Kajsa Bengtsson.

Men den här lördagen i mörkaste november blir det inte mycket skoteråka av. Vid halv nio på förmiddagen samlas ett tiotal medlemmar vid klubbens förråd innan de delar upp sig i två team och åker ut i den gråkalla dimman längs lederna.

Det är fortfarande en hel del som behöver röjas, skyltar att sätta upp och en och annan bro att ordna med. Sedan samlas de på eftermiddagen för en bit mat tillsammans.

– Vi är ett bra gäng som hjälps åt med det här, säger Kajsa Bengtsson. Vi har kul tillsammans.

Läs även: Marcus blir racingproffs i USA

Mer läsning

Annons