Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riskerar få riva herrgårdsterrass

/
  • Länsmuseets yttrande avgör om Per Linell kan fortsätta terrassbygget på herrgårdens andra våning. Linell har planerat att sätta upp ett nytt järnräcke kring terrassen och ha markiser ovanför. De nya pelarna är tänkt att prydas av blomsterdekorationer.

Riva eller bygga vidare? Kilafors herrgårds fastighetsägare Per Linell har hamnat i en minst sagt brydsam situation.
Det hela handlar om en ny terrass på herrgårdens sjösida. För själva terrassen finns bygglov, men inte för de pelare som hjälper till att bära upp konstruktionen.

Annons

Den nuvarande huvudbyggnaden vid herrgården ritades 1936 av den dåtida kändisarkitekten Björn Hedvall.

Det är en byggnad i nyklassicistisk stil med inslag av funkis. Konstnärliga detaljer har formgivits av bland annat Isaac Grünewald.

- Det är en fantastisk byggnad med en karaktär som bör bevaras. Det håller jag helt med om, säger Per Linell.

Trots det inledde han för något år sedan arbetet med att anlägga en ny terrass på andra våningen – ovanför den glasade delen av restaurangen.

För terrassen på ungefär 200 kvadratmeter fick han också bygglov.

Problemen uppstod när byggarbetena skulle utföras. Det visade sig att de bärande delarna var för svaga för klara trycket från terrassen.

Lösningen blev smala pelare i trä längs långsidan. Men när dessa byggnationer genomfördes tog någon anonymt kontakt med samhällsbyggnadskontoret och förde fram invändningar.

Det har gjort att ärendet nu hamnat hos miljö- och byggnämnden på nytt.

- Eftersom jag hade ett bygglov för terrassen tänkte jag inte på att ytterligare ett bygglov skulle behövas för pelarna, säger Per Linell.

Nu har ett nytt bygglov för en fasadförändring sökts. Men samhällsbyggnadskontoret har valt att skicka över ärendet till länsmuseet för yttrande innan bygglovsprövningen. Ett svar därifrån väntas i början av juni.

- Sannolikt följer nämnden den rekommendation som ges, säger bygglovsingenjör Lars-Erik Westerberg.

Under ett besök vid herrgården för ett år sedan tryckte länsmuseet hårt på vikten av att behålla herrgårdens helhetsmiljö. Görs stora förändringar finns risken att en unik anläggning en dag inte finns kvar och dessutom inte går att återskapa, framhöll museets antikvarier.

Avstyrker museet nu det nya bygglovet kan Per Linells fastighetsbolag, som hyr ut herrgården, tvingas riva det som redan gjorts.

Mer läsning

Annons