Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för tvist om "byggstart"

/

En spade i marken räcker inte som "byggstart" för en galleria på Brotorget. Den bedömningen gör förvaltningscheferna Anders Aune och Lars Åsberg.

Annons

"Byggstart skall ske inom 12 månader efter det att tillträde skett. I annat fall skall köpet gå åter".

Så lyder ett av villkoren i kommunens avtal med Sjaelsö om företagets planerade affärsgalleria på Brotorget i Bollnäs.

Den 2 januari 2010 har det gått tolv månader sedan tillträdet och bygget har ännu inte kommit igång. Men vad innebär då "byggstart" – och att köpet annars ska "gå åter"?

- En spade i backen kan inte räknas som byggstart, säger Anders Aune, ny tillförordnad teknisk chef och fastighetschef – och fortfarande mark- och exploateringschef i kommunen. (Han var inte anställd när avtalet skrevs 2007.)

Att köpet ska "gå åter" kan också tolkas på olika sätt. Sjealsö har dels betalat 162 000 kronor för marken på Brotorget, dels 4 miljoner i ersättning till kommunen för exploateringskostnader.

- Om parterna inte är överens, blir miljonerna en juridisk fråga. Men vi har ju förberett torget på deras uppdrag, säger Anders Aune.

Samhällsbyggnadschefen Lars Åsberg slår fast att "byggstart" inte finns som begrepp i plan- och bygglagen:

- Det är ett jätteknepigt begrepp, det säger även jurister. Enligt min bedömning räcker det inte att gräva en grop – men om man börjar gjuta eller dra rör i gropen, kan man nog anse att bygget är påbörjat.

 

Mer läsning

Annons