Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rengsjö – skoterns Mecka

/
  • Jan-Olof Bodin, närmast, och Patrik Nilsson tillsammans med den nya skotern, en Lynx fyrtaktare.

Rengsjö har en skoterklubb med nästan 300 medlemmar.
Inte dåligt – för en ort med ungefär 500 invånare.
Men så kallas Rengsjö också för skoterns Mecka.

Annons

Ganska många förknippar skoteråkande med problem. Riktiga buskörningar har det vittnats om i princip lika länge som det funnits skotrar.

I Rengsjö är buskörningar ett minne blott, mycket tack vare skoterklubben.

I Rengsjö förenas nytta med nöje, till allas belåtenhet. Skoterklubben ser till att skolbarnens pulkabacke och skidspår hålls fina och nyligen skrevs ett treårsavtal med Rengsjö sportklubb om skötsel av deras skidspår.

Och de totalt elva mil långa lederna är man inom klubben måna om. Genomfartslederna mot Bollnäs, Söderhamn och Arbrå likaså.

- Fina leder motverkar buskörning och det har vi tagit fasta på, säger Patrik Nilsson, ordförande i Rengsjö skoterklubb.

Klubben har två egna skotrar – en av dem har Ragnar Jonsson, Raggen kallad, lagt beslag på. Inte för egen del, utan för att sladda leder åt skoterklubban. En syssla han trivs förträffligt med.

En av skotrarna, en fyrtaktare av märket Lynx, är sprillans ny. Drygt 100 000 kronor fick klubben dit med för att maskinen skulle bli deras.

- Köpet blev möjligt tack vare Sedvallsfonden, medlemsavgifter och sponsorer, säger Patrik Nilsson.

Östersjön, pärlan mitt i byn, har blivit en naturlig samlingsplats för skoterfolket i Rengsjö.

Åtminstone på vintrarna, när isen ligger. På Östersjön har klubben sladdat upp en tre kilometer lång bana och här finns även skidspår. Att promenera eller åka spark går också bra och blir man frusen finns eldstaden vid grillplatsen på betongfundamentet att ta till.

Även efter mörkrets inbrott råder aktivitet. Det märks på alla pannlampor som lyser på sjön.

Kommande lördag, den 3 mars, blir det extra mycket skotrar i Rengsjö. Då arrangeras den årliga skoterträffen, ett evenemang som får hela byn att leva upp.

Mer läsning

Annons