Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ren diskriminering" Stoppskyltar upprör

/
  • En trädgård bara för äldreomsorgen. Det gör Saga Astner, som arbetar inom den närliggande handikappomsorgen, upprörd.
  • Budskap som förargat och irriterat på Hamrelund. Nu tas de bort. Men grundproblemet, att handikappomsorgen inte får tillgång till den lilla trädgården utanför servicehuset, kvarstår.

En liten trädgårdsidyll, delvis ombyggd och nyligen invigd, vid Hamrelunds servicehus får känslorna att storma. Saga Astners känslor i alla fall.

Annons

- Jag är bestört, tycker det här är ren och skär diskriminering av människor.

Saga Astner arbetar som psykosocialassistent inom handikappomsorgen vid Hamrelund och hennes ilska beror på att handikappomsorgens kunder inte längre har tillgång till den nyanlagda trädgårdsoasen.

- Titta här, säger hon. Det finns stoppskyltar om vad som gäller. Där står det klart och tydligt att bara kunder, anhöriga och anställda inom äldreomsorgen har tillträde.

Äldreomsorgen håller till i det blå huset, handikappomsorgen - med cirka 25 kunder - i det gula.

- Två hus, två omsorger - alldeles intill varandra. Men bara den ena verksamhetens kunder har tillträde till trädgården. Det här är ett svek mot handikappomsorgens kunder. Jag begriper inte varför den ena kategorin ska stängas ute. Istället borde ju de här grupperna mixas ihop. De har mycket att ge varandra.

- Vi har gemensam restaurang men segregerad trädgård. Mycket märkligt, säger Saga Astner, också politiskt aktiv inom folkpartiet och ledamot i socialnämnden.

- Både kunder och personal inom handikappomsorgen är upprörda. Jag står inte ensam. Det är jättebra att den här trädgårdssatsningen gjorts för och av äldreomsorgen. Men jag begriper inte varför handikappomsorgarna ska diskvalificeras i sammanhanget. Och vi har ju som sagt haft tillgång till den här ytan tidigare.

Den kompletta textversionen i tisdagens papperstidning.

Mer läsning

Annons