Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektorn öppnar för föräldradialog

/

Det är dagen efter på Arbråskolan. Dagen efter krismöten och elevbojkott.

- Det känns lite bättre. Eleverna är tillbaka och ambitionen nu är att vi ska lägga det som hänt bakom oss och lösa det här tillsammans, säger rektorn Paul Johnson.

Han öppnar därmed för den dialog många föräldrar hittills har saknat.

Annons

Föräldrarna till 20 elever i en klass på Arbråskolan höll på måndagen sina barn hemma från undervisningen. Föräldrarna ville visa skolledningen att man inte längre accepterar att deras barn, på grund av bråk och hot från andra elever, känner sig otrygga i skolan.

Protesten resulterade i två krismöten. Ett där bland andra Paul Johnson och skolans elevhälsoteam deltog och ett på initiativ av föräldrar till de elever som stannat hemma från undervisningen.

Skolledningen och föräldrarna har olika uppfattningar om situationen på skolan. Föräldrarna pratar om hot, slagsmål och en rektor som inte bryr sig. Paul Johnson säger sig representera hela skolledningen när han hävdar att den bilden inte stämmer.

Men han medger att hot och slagsmål förekommit, inte minst under hösten.

Måndagens artikel kan ge sken av att det råder anarki på Arbråskolan, men så illa är det inte.

- Problemen är koncentrerade till en handfull elever, säger Paul Johnson.

Han säger också att de eleverna är införstådda med vad som gäller och att de vet hur de ska agera för att undvika konflikter.

- Det är väl uppenbart att det inte stämmer. Bråken fortsätter ju, säger en förälder.

Uppenbart är också att Paul Johnson inte är nöjd med situationen, för i den framtida planen – som en direkt följd av måndagens krismöten och bojkott – ingår en förstärkning av vuxenstödet på skolan. Åtminstone ska man jobba på det.

En direkt följd av måndagens händelser är också det möte som föräldrarna till eleverna i Arbrå kommer att kallas till.

- Det äger rum till veckan och förhoppningen är mötet ska leda fram till en dialog, säger Paul Johnson.

- Hoppas det, för ett sådant möte har försökt få till stånd sedan tidigt i höstas, säger en förälder.

En som kan se på konflikten med objektiva ögon är Andreas Hansemon, kontaktpolis på Arbråskolan och till vardags ordningspolis i Bollnäs.

- Visst har det brustit i kommunikationen från skolledningen till föräldrarna. I annat fall hade det inte behövt gått så här långt, säger han.

 

 

Mer läsning

Annons