Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektorer kräver besked av fullmäktige

/

Sparkraven inom skolan i Bollnäs fortsätter att vålla oro. Nu kräver 19 rektorer i för- och grundskolan besked från kommunfullmäktige på en rad punkter.
En av frågorna gäller om målet bör vara att konkurrera ut friskolan Lust & Lära.

Annons

I en ny skrivelse riktar de 19 rektorerna – det är samliga skolledare inom den kommunala för- och grundskolan – kritik mot hur kommunstyrelsen och kommunfullmäktige hanterar skolans verksamhet.

Ett av kraven från rektorerna är en heltäckande konsekvensanalys innan Granbergsskolan och Gärdesskolan eventuellt slås ihop.

- Många skolor kommer att påverkas direkt eller indirekt, men hur och vilka? Risken för en dominoeffekt är uppenbar. Hur ska detta hanteras, undrar de.

Rektorerna saknar även besked om förhållningssättet till privata friskolan Lust & Lära.

- Ibland uppmuntras och gynnas Lust & Lära med upprustning och ojämlika skolskjutsbeslut, medan den ibland snarare ses som störande inslag.

Sparkravet för all skolverksamhet är nästa år drygt 50 miljoner kronor. Det lades fast när de dystra skatteprognoserna kom tidigare i år. Nu reagerar rektorerna mot att det inte mildrats när skatteintäkterna tycks bli något bättre. Och det ifrågasätts varför inte skolan får en enda krona av den beslutade, statliga resursförstärkningen till kommunerna.

- Att barn- och utbildningsnämnden inte får del av detta upplever vi som direkt upprörande.

Syftet med skrivelsen är få tydliga och realistiska mål för verksamheten från kommunfullmäktige. Det blir samtidigt ett sätt att markera att skolan behöver mer pengar.

Mer läsning

Annons