Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektor om skolmorden: "Krävs aktivt säkerhetsarbete"

/
  • Torsbergsgymnasiet har en detaljerad plan för hur personalen ska agera vid väpnat våld.
  • Voxnadalens gymnasium är noga med att vänligt, men bestämt avvisa obehöriga besökare.

Torsbergsgymnasiet har en detaljerad plan om hur personalen ska agera vid väpnat våld. Men beredskapen på andra skolor i Bollnäs och Edsbyn varierar.

Annons

Under torsdagen avled totalt tre personer efter att en maskerad gärningsman gått till attack på en skola i Trollhättan. Attacken var ett hatbrott, enligt polisen.

Läs mer: Skonade de med ljus hy

Läs mer, Lillian Sjölund: Hatarnas stora ansvar

I våras bestämde sig Torsbergsgymnasiet för att ta fram en plan för agerande vid väpnat våld. Rektor Lena Andersson Malm läste flera böcker, tog del av forskning och kontaktade skolor som jobbat med frågan.

– Vi jobbar med frågan på en detaljerad nivå och jag har tidigare dragit detta med hela personalen och ska göra det igen. Varje läge är unikt, men uppstår en akut situation skapar det här en trygghet, annars kan det bli kaos. Jag rekommenderar andra skolor att jobba på ett liknande sätt, säger hon.

Skulle det uppstå en våldsam situation i skolan kan läraren låsa in eleverna i klassrummet, om möjligt barrikadera dörren, släcka, stänga av ljud på mobiltelefoner, få ner eleverna på golvet och undvika att titta ut genom fönster. Vaktmästaren kan låsa så folk inte kommer in på skolan. Eleverna har fått information om var de ska samlas om lokalen måste utrymmas.

– Elever har även fått möjlighet att ställa frågor i sina klasser, men efter höstlovet kommer vi gå igenom rutinerna igen. Samtidigt vill vi inte skrämma upp ungdomarna, en del kommer från krigszoner, det gäller att vara lyhörd, säger Lena Andersson Melin.

Läs mer: Barn behöver få fråga om attacken

På bland annat Granbergsskolan hölls under fredagen en tyst minut för offren. Där och på Nyhamreskolan fick eleverna även möjlighet att ta upp frågor med lärarna.

Rutinerna varierar på skolor i Bollnäs och Ovanåker, enligt Torbjörn Wannqvist, säkerhetsansvarig i Bollnäs och Ovanåker.

– Har du en tydlig plan är du mer mentalt förberedd. Frågan kommer säkert tas upp i våra säkerhetsgrupper och det kan vara idé att ta efter våra goda exempel, säger han.

Lika detaljerad som på Torsbergsgymnasiet är inte krisplanen hos Voxnadalens gymnasium, enligt Tom Storkull, biträdande rektor.

– Vi finns i lilla Edsbyn och det är viktigt med vilka värden som vi förmedlar till våra elever. Däremot får vi varje vecka vänligt, men bestämt, be obehöriga personer att lämna skolan. Vi bevakar rätt noga våra två ingångar. Ibland händer katastrofer som dödsfall och då har vi fått aktivera vår krisgrupp.

Mer läsning

Annons