Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordlånga bygglovstvisten fortsätter

Den har pågått i tio års tid och ser ut att göra så ett tag till. Nu hamnar bygglovstvisten om förrådet som blev ett fritidshus återigen hos mark- och miljödomstolen.

Annons

I augusti berättade vi om en man i norra delen av Bollnäs kommun som kämpat mot sin grannes fritidshus sedan 2005.

Läs mer: Rekordlång bygglovstvist tycks aldrig ta slut

Byggnaden var till en början ett förråd, beläget drygt en meter från tomtgränsen. Men, utan att mannen tillfrågats, fick grannen bygglov för att bygga om förrådet till ett fritidshus. Han överklagade och bygglovet revs upp. Men grannen fortsatte att använda det som fritidshus ändå.

Senast helahälsingland.se skrev om ärendet hade kommunen kommit med ett föreläggande som skulle tvinga grannen att sluta använda byggnaden som fritidshus, eller betala 50 000 kronor i vite. Ett beslut som grannen hade överklagat till länsstyrelsen.

För någon vecka sedan kom länsstyrelsens beslut. Och ingen inblandad tycks vara nöjd med det.

Läs också: Gjorde fritidshus av lada vid stranden – nu måste den återställas

I vitesföreläggandet riktade kommunen särskilt in sig på byggnadens våtutrymmen. Grannen skulle bland annat koppla bort toalett, dusch och tvättmaskin. De bitarna har länsstyrelsen inga invändningar mot.

Men kommunen skrev även att duschväggar och tvättställ skulle bort, och de bitarna river länsstyrelsen upp.

Kommunens bygglovshandläggare Inge Cedergren har jobbat med ärendet sedan 2013, och han tycker att länsstyrelsen bedömning är märklig.

– Definitionen på ett förråd är en plats där man förvarar saker. Det finns ingen grund för att ha ett tvättställ i ett förråd, säger han.

Under onsdagen beslutade miljö- och byggnämnden att överklaga beslutet till mark- och miljödomstolen. Detsamma har grannen redan gjort.

Inge Cedergren uppskattar att det kommer att ta någon månad innan domstolen kommer med en dom. Den kan sedan överklagas till Mark- och miljööverdomstolen. Och ingen del av kommunens vitesföreläggande börjar gälla förrän den juridiska processen är avklarad.

Läs också: Flera förändringar på gång i Bollnäs centrum

Mer läsning

Annons