Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordlång bygglovstvist tycks aldrig ta slut

/
  • Den mindre byggnaden på bilden är mannens gäststuga. Den stora i bakgrunden är det förråd som grannen gjort om till fritidshus, drygt en meter från tomtgränsen.

I tio års tid har en man kämpat mot det fritidshus som grannen byggt en meter från hans tomtgräns. Bakgrunden till den segdragna tvisten är en miss som Bollnäs kommun gjorde 2005.

Annons

Läget är idylliskt. Precis nere vid Ljusnans strand, i norra delen av Bollnäs kommun. Här bor mannen från mitten av april till mitten av oktober. Hans far byggde huset 1962. Själv tog han över det i början av 1980-talet.

– Det här är mitt arv som jag ska förvalta till mina barn, säger han.

Men det är något som gnager honom. Han säger att det känns som att grannen sitter i knät på honom när han är ute på tomten. Och den lilla gäststugan, som hans barn brukade övernatta i, vill ingen använda längre. Insynen från det fritidshus som grannen byggt någon meter bort är för påträngande.

År 2000 fick grannen bygglov för ett förråd, drygt en meter från tomtgränsen. Han gav sitt medgivande till detta.

– Det gjorde jag av ren snällhet. Men jag har blivit lurad från första början, säger han.

2005 fick han på omvägar höra att grannen höll på att bygga om förrådet till ett fritidshus med kontor och övernattning för gäster. Det visade sig att kommunen hade gett bygglov till det. Kruxet är att de hade glömt att fråga vad han tyckte om den saken.

– Han skulle ha tillfrågats. Men jag var inte med då så jag kan inte svara på varför det inte gjordes, säger Inge Cedergren, den bygglovshandläggare som har hand om ärendet sedan 2013.

Enligt Inge Cedergren finns det just nu ingen annan bygglovstvist i kommunen som pågått lika länge som den här.

Mannen överklagade bygglovet och sedan dess har ärendet vandrat genom domstolar och andra instanser. Ansvariga politiker och tjänstemän har hunnit bytas ut flera gånger om och de rättsliga turerna är för många för att gå in närmare på.

I december 2014 slog Mark- och miljööverdomstolen fast att byggnaden ska användas som förråd och ingenting annat.

– När den domen kom skulle kommunen ha agerat direkt. Det hade sparat lite tid, säger mannen.

Men det dröjer till maj 2015, på miljö- och byggnämndens tredje sammanträde sedan domen, innan nämnden beslutar om ett vitesföreläggande mot grannen.

– Ska ett sådant här vitesföreläggande kunna löpa linan ut så måste allt vara rätt. Är det ett enda formaliafel så rivs det upp och man får börja om från scratch igen. Därför tar det tid, säger miljö- och byggnämndens ordförande Fredrik Skoglund (S).

Vitesföreläggandet innebär att grannen bland annat ska koppla bort byggnadens toalett, dusch och tvättmaskin inom tre månader, annars väntar en straffavgift på 50 000 kronor.

Grannen överklagar vitesföreläggandet till länsstyrelsen. Och där ligger det just nu.

– Överklagan kom in i början av juni och vi ska försöka ta ett beslut inom fyra månader från det, säger Martin Coborn på länsstyrelsens rättsenhet.

Oavsett om länsstyrelsen ger kommunens vite tummen upp eller tummen ner så kan det beslutet överklagas till mark- och miljödomstolen i Östersund. Innan domstolen tar upp ärendet kan det gå ytterligare ett år. Och det beslutet kan i sin tur överklagas till mark- och miljööverdomstolen, förutsatt att den som överklagar får prövningstillstånd.

Först efter det börjar kommunens vitesföreläggande att gälla.

Mannen är minst sagt missnöjd med vad han upplever som flathet från kommunens sida.

– De kanske tror att jag ska tröttna. Men det kommer jag aldrig att göra. Kan man hålla på så här utan att något händer så blir det anarki till slut.

Han tror att ett vite på själva användningen av fritidshuset skulle vara betydligt mer effektivt än den väg som kommunen valt att gå med vite på våtutrymmen.

– Grannarna fortsätter ju att använda huset trots att domstolen slagit fast att de inte får. Det måste få någon typ av konsekvens, säger han.

2014 JO-anmälde mannen kommunen. JO tittade på handlingarna och hade inga synpunkter på kommunens agerande.

Helahälsingland.se har även varit i kontakt med mannens granne, som valt att inte medverka i denna artikel.

Mer läsning

Annons