Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Råvarorna viktigare till middag än till lunch

/
  • Triss i representanter för Lantbrukarnas riksförbund. Jan Thorén är ordförande, Catharina Engblom är styrelseledamot och Pirjo Gustafsson är ansvarig för Gävleborgs livsmedelsstrategi.

Länets lunchserveringar är generellt sett dåliga på svenska råvaror. Det visar resultatet av studier som Lantbrukarnas riksförbund i Gävleborg gjort under hösten.

Annons

Lantbrukarnas riksförbund i Gävleborg har under hösten genomfört studier där man har kollat hur ett 40-tal av länets lunchserveringar förhåller sig till svenska råvaror.

– Vi gjorde det här projektet för att få ökad kunskap. Man kan prata utifrån vad man tror, men vi ville få en vetskap om det och därför satsade vi på det här, säger Jan Thorén, ordförande i LRF Gävleborg.

Resultat blev dystert ur de svenska lantbrukarnas perspektiv. Sju av tio restauranger hade inga eller endast få svenska råvaror på menyn. Till stor del beror det på att de importerade varorna är billigare och att pressade lunchpriser på så sätt kan hållas nere för kunderna.

I undersökningen visades också att det ytterst sällan hände att kunden frågade om matens ursprung.

Däremot hävdar LRF Gävleborg att svenskens intresse för inhemska råvaror är betydligt mer omfattande på restauranger. LRF Gävleborg poängterar att det inte bara gäller lyxigare serveringar i Stockholm, utan att det också är så på länets restauranger.

Med tanke på de höga importsiffrorna på lunchserveringarna menar Jan Thorén att LRF Gävleborg kan komma att prioritera á la carte framöver – av den enkla anledningen att det finns ett större värde i det och att förutsättningarna att sälja är bättre.

De skilda konsumentvärderingarna mellan lunch och middag är, så här långt, en fråga för gudarna. Men Kristian Nebes, restaurangchef på Orbaden Konferens & Spa, ger ett exempel på vad som skulle kunna inspirera lunchserveringar till ett mer lokalt tänk vad gäller råvaror.

– En restaurang i Gävle serverade två rätter, varav en bestod av lokalproducerat. Man tog tio kronor mer för den med lokalproducerat, och försäljningen blev ungefär 50–50. Ger man folk möjligheten att äta lokalproducerat så tar många den, även om det kostar tio eller 15 kronor extra, säger Kristian Nebes.

Mer läsning

Annons