Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättegång om vanvård av häst

Det var en stickande ammoniakdoft i stallet. Boxarna hade inte mockats på en vecka. En hingst hade kraftiga smärtor. Den 44-åriga hästägaren ställdes på tisdagen inför rätta.

Annons

Men kvinnan befann sig utomlands och dök aldrig upp till rättegången i Hudiksvalls tingsrätt. Inte ens hennes advokat hade lyckats komma i kontakt med kvinnan. Rättegången hölls ändå.

Sommaren 2007 fick kommunen ett anonymt tips om att hästar vanvårdades på en gård.

Åklagaren läste ur inspektionsrapporten om arabhingsten som hade blödande sår på framknäna, dåliga hovar och ett mycket dåligt allmän tillstånd. Den hade saknat vatten och drack oavbrutet tio liter.

Hingsten avlivades samma dag.

Senare på hösten förbjöds kvinnan ha hästar. Hon hade tidigare fått anmärkningar på djurhållningen när hon bodde i Ovanåkers kommun. På mitten av 1990-talet dömdes hon för djurplågeri och fick också den gången djurförbud.

Inspektörerna skriver att kvinnan sa att hon hade tänkt avliva hästen, men fick ont i hjärtat och kunde inte ta beslutet. I polisförhör uppgav hon att hon kände till att hästen led och att en bekant skulle avliva hästen men att det dragit ut på tiden.

Kvinnan fälldes för djurplågeri och straffet blev villkorlig dom med 50 dagsböter.

Mer läsning

Annons