Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningstjänsten vill ha mer pengar

/

Kommunalförbundet södra Hälsingland, KFSH, har redan i dag svårt att hålla sin budget. Och värre ser det ut att bli i framtiden. Därför vill förbundet att medlemskommunerna skjuter till 1,9 miljoner kronor om året.

Annons

Förra året gjorde KFSH – som bland annat står för räddningstjänsten i Bollnäs, Ovanåker och Söderhamn – ett minusresultat på 652 000 kronor. Enligt förbundschef Torbjörn Wannqvist berodde det till största delen på ökade pensionskostnader. Även prognosen för 2015 pekar mot ett underskott.

Just kostnader för pensionsavsättningar ser ut att öka rejält under de kommande åren.

– Brandmän har en särskild avtalspension och enligt den prognos som KPA Pension räknat ut så kommer avsättningarna till den att bli dyrare från 2017, säger Torbjörn Wannqvist.

Här om dagen kom dessutom det nya avtalet för beredskapsbrandmän som även det kommer att medföra ökade kostnader.

– Ersättningarna ökar mer än vad vi beräknat så det kommer att krävas mer pengar för att hålla beredskapen.

I ett brev till de tre medlemskommunerna skriver förbundschef Torbjörn Wannqvist att det årliga medlemsbidraget måste höjas med 1,9 miljoner från och med 2017. Annars måste förbundet göra besparingar på motsvarande summa, vilket sannolikt kommer att drabba personalstyrkan.

Den 12 augusti ska den direktion av politiker som styr KFSH ha ett möte där ekonomin ska diskuteras. Innan dess vill Torbjörn Wannqvist inte uttala sig närmre om vilka konsekvenser det får om det inte blir något tillskott i kassan.

I brevet till medlemskommunerna skriver han att "den verksamhet som bedrivs i dag görs med en slimmad organisation som inte har några extra resurser. Det är därför olyckligt om det inte skulle tillskjutas medel till förbundet i den storleksordning som angivits".

Förutom räddningstjänsten står KFSH bland annat för tillsyn av alkoholutskänkningstillstånd och tillsyn av försäljning av folköl, cigaretter och receptfria läkemedel. Har ni för många arbetsuppgifter?

– Nej det tycker jag inte. Skälet till att vi gjorde ett öppet kommunalförbund var att kunna stoppa in olika verksamheter, säger Torbjörn Wannqvist.

Under 2015 får KFSH sammanlagt ungefär 59,3 miljoner kronor i medlemsbidrag från sina tre kommuner. Bollnäs och Söderhamn står för vardera 41,5 procent av den summan och Ovanåker för 17 procent.

Till det kommer ett statligt bidrag för krishantering på 1,8 miljoner kronor.

Läs också:

Brandmännens konflikt avblåst

Utökad konflikt för brandmän

Mer läsning

Annons