Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Problemet i kyrkan är personalen"

/
  • Det har stormat kring Svenska Kyrkan i Bollnäs i höst.
  • Kyrkoherde Lena Wängmark i Bollnäs har fått nytt jobb som kyrkoherde i Alfta-Ovanåker från december.

Efter en turbulent höst är en ny kyrkoherde på plats i Bollnäs, men trots ny ledning riskerar arbetsmiljöproblemen att bli kvar tror vissa.

Annons

Fyra fackförbund har tidigare kritiserat arbetsgivaren Svenska Kyrkan i Bollnäs för bristande ledarskap, bristande respekt för anställdas anonymitet i arbetsmiljöfrågor och bristande rehabiliteringsansvar.

Läs mer: Kyrkan i Bollnäs har blivit med podd

Christer Schwartz jobbade i sju månader som diakon i Bollnäs fram till september, då han sa upp sig och gick tillbaka till Svenska Kyrkan på Visby. I Bollnäs drog han bland annat i gång projekt för utsatta familjer och missbrukare, höll i meditation och sinnesrogudstjänster.  

– Problemet i Bollnäs var att det fanns informella ledare i personalen som jobbat länge och hade svårt att släppa in nya personer. De var rädda för förändring.

Läs mer: Bollnäs har fått en ny kyrka

Han tror inte att läget i Bollnäs pastorat kommer bli bättre med en ny ledning.

– De informella ledarna är kvar och kommer fortsätta gnälla. Nu behövs en ny kyrkoherde med en stram organisation som kan se till att folk gör sitt jobb. Jag är förvånad över att det finns smutskastning inom Svenska Kyrkan, säger Christer Schwartz.

Hans-Göran Karlsson är IT-samordnare vid Svenska Kyrkan i Bollnäs och anser även han att personalen varit problemet. 

– Flera kyrkoherdar har haft problem med de informella ledarna. En del i personalen vill gå sina egna vägar och har svårt för att lyssna på arbetsledare. Vissa klarar inte av att jobba under eget ansvar efter sin arbetsbeskrivning. Det behövs någon med hårda nävar som kan rätta in folk i ledet, säger Hans-Göran Karlsson.

Läs mer: Så jobbar kyrkan med miljön

Men enligt Per Sydén, skyddsombud vid Kommunal, finns inga problem med informella ledare i Svenska Kyrkan i Bollnäs.

– Tidigare var det ett problem, men i höst har de informella ledarna tagit tag i saker i brist på annat ledarskap. Bland annat har de hållit i möten för präster och församlingsassistenter som annars skulle ha uteblivit, säger Per Sydén.

Anders Bergsten är vice ordförande i kyrkorådet, han är av en annan åsikt:

– Problemet med informella ledare inom Svenska Kyrkan i Bollnäs har funnits med i bakgrunden. Framöver behöver personalen tydligt veta sina arbetsuppgifter, säger han.

Vi har utan framgång sökt Lena Wängmark för en kommentar.

Mer läsning

Annons