Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privata HVB-hem kostar Bollnäs kommun miljoner: "Vi har plockat hem så många som möjligt"

/
  • Att hyra platser för ensamkommande barn på privata HVB-hem har i vissa fall kostat kommunen mer än dubbelt så mycket som ersättningen från Migrationsverket.

Mottagandet av ensamkommande flyktingbarn har kostat Bollnäs kommun mycket mer än vad man fått i ersättning från Migrationsverket. Nu vill socialnämnden ha 4,5 miljoner kronor av den 48,8-miljonerspott som kommunen fått av staten.

Annons

Det senaste året har Bollnäs kommun hyrt in sammanlagt 56 platser för ensamkommande barn och ungdomar på externa HVB-hem. Kostnaderna per dygn har varierat mellan 1 850 och 4 000 kronor. Problemet är att den ersättning kommunen får från Migrationsverket bara är 1 900 kronor per barn och dygn.

Läs också: Enhetschef om att barnen sprids ut: "Ett arbetsproblem för våra socialsekreterare"

Nu har socialförvaltningen gått igenom varenda placering och jämfört kostnader med ersättningar. Det bekräftar vad man egentligen redan visste: att de externa HVB-placeringarna gjort att socialnämnden blöder pengar.

Sammanlagt handlar det om en förlust på 4,1 miljoner kronor på ett år. Under onsdagen beslutade socialnämnden att man ska ansöka om den summan ur den pott på 48,8 miljoner kronor som kommunen fått av staten för att täcka ökade kostnader för flyktingmottagandet. Dessutom söker socialnämnden 400 000 kronor för att täcka kostnaden för en handläggare av försörjningsstöd. Totalt 4,5 miljoner kronor, alltså.

Men det är bråttom för de verksamheter som vill ha del av de statliga pengarna. Kommunstyrelsens arbetsutskott, som beslutar hur pengarna ska fördelas, har redan delat ut 33,8 miljoner kronor ur potten.

Läs mer: Hit går 33,8 miljoner av Bollnäs statliga flyktingpengar

I stället för att vänta till i december och inkludera alla årets kostnader i sin ansökan har socialnämnden därför insett att de måste agera redan nu.

– Vi har sett att pengarna börjar ta slut och om vi kommer in med vår ansökan i december är risken stor att det inte finns något kvar att få, säger Gunilla Österholm, verksamhetschef för individ och familjeomsorgen i kommunen.

Enligt henne har man från socialtjänstens sida den senaste tiden arbetat för att få ner kostnaderna genom att flytta barn från dyra privatägda HVB-hem till boenden i kommunens egen regi.

– Vi har gått igenom alla externa placeringar och plockat hem så många som möjligt, säger Gunilla Österholm.

Fler kommunala HVB-platser är på gång. Enligt socialnämndens ordförande Erika Engberg (S) räknar man med att 35 nya platser ska finnas tillgängliga i juni. Men enligt Gunilla Österholm innebär det inte att 35 externt placerade ensamkommande barn kommer att placeras där. Migrationsverket har nämligen aviserat att en ny flyktingström är att vänta i sommar.

De hårdare gränskontrollerna har minskat antalet ensamkommande barn som lyckas ta sig in i Sverige de senaste månaderna. Men under två veckor i sommar kommer det att bli ett uppehåll i gränskontrollerna.

– Då antar vi att det kommer att komma ganska många asylsökande barn och ungdomar, säger Gunilla Österholm.

Läs också: Tre nya HVB-hem – Bollnäs kommun anställer 40 personer

Mer läsning

Annons