Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Prisdumpning och lagbrott vid upphandling"

Svenskt Näringsliv i Gävleborg har långt ifrån släppt frågan om att det förekom prisdumpning när Gäve Dala Företagshälsovård vann upphandlingen om företagshälsovården i södra Hälsingland.
Samtidigt hävdar vd:n för Svensk företagshälsovård att det landstinget gjort är olagligt.

Annons

I september riktade Svenskt Näringsliv genom sin regionchef Lars Beckman stark kritik mot Gävleborgs landsting sedan det stod klart att det var Gävle Dala Företagshälsovård som vunnit upphandlingen av företagshälsovården i Söderhamn, Bollnäs, Ovanåker och Ockelbo.

Gävle Dala Företagshälsovård som ägs av de båda landstingen hade då lagt ett anbud som låg 30 procent lägre än de privata företagen trots att samma företagshälsovård redovisade ett kraftigt underskott.

Svenskt Näringsliv menar också att det i Gävle Dala Företaghälsas årsredovisning framgår att produktionskostnaden är 991 kronor per timme, trots det har de i anbudet lagt sig på ett pris mellan 570-800 kronor i timmen.

Därutöver har företaget erbjudit sig att utföra 3 000 timmar gratis.

Lars Hjalmarsson, vd för Svensk företagshälsovård, delar inte riktigt den uppfattningen. Han vill inte diskutera prissättningen men menar landstinget faktiskt bröt mot lagen när de tecknade avtalet.

- Det är kommunerna som köper vården, alltså är det en verksamhet som styrs av kommunallagen. Vår tolkning är att landstinget har lagt ett anbud som ligger utanför den kommunala kompetensen. Tyvärr var det ingen som överklagade beslutet som vann laga kraft efter tre veckor, säger Lars Hjalmarsson.

Från Svensk företagshälsovårds sida tänker man ändå begära ett möte med landstingsledningen för att försöka diskutera fram en lösning som gynnar alla inblandade.

- Alla som har lagt anbud är ju våra medlemmar. Men det är viktigt att förutsättningarna är lika och i det här fallet anser vi faktiskt att det begåtts ett lagbrott.

Björn Brink gick under tisdagen inte att nå för en kommentar.

Mer läsning

Annons