Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pontus är 15 år – och pappa

/

I gränslandet mellan barn och vuxen befinner sig två tonåringar. De bor 30 mil i från varandra och har en dotter på fem månader som länkar dem samman. Fanny och Pontus från Bollnäs står ständigt inför nya utmaningar.

Annons

Graviditetsstickan visar plus, Fanny Ståhl är sexton år och gravid. Bredvid sig har hon sin mamma som stöttande berättar för Fanny att oavsett vilket beslut hon bestämmer sig för att ta så finns hon alltid där, vid hennes sida. Pojkvännen Pontus Rosenborg är fjorton år och går i årskurs åtta.

De står inför ett stort beslut och tillsammans väger de fördelarna mot nackdelarna. Men Fanny är övertygad om att hon vill behålla barnet och Pontus känner samma sak.

Läs även: Sara bytte tonårslivet mot mammalivet

I vardagsrummet skrattar en fem månader gammal krabat och rullar över på mage. Melanie är resultatet av beslutet som de aldrig har ångrat.

– Jag hade aldrig tankar på att bli förälder så här ung. Men när vi var där och i den situationen, att jag hade henne i magen och visste att hon fanns. Då ville vi inte ta bort henne, säger Fanny.

Deras föräldrar hanterade beslutet på lite olika sätt, men de var alla chockade. Kanske var det Pontus föräldrar som reagerade hårdast.

– Först blev de sura, stod och sa att inte vi skulle få träffas för att vi var för unga. Men sedan blev det bättre och nu tycker de bara att det är kul, säger Pontus.

Fanny och Pontus har förståelse för att deras föräldrar reagerade som de gjorde. För de båda bor fortfarande hemma, Pontus i Bollnäs och Fanny 30 mil bort i Tungelsta utanför Stockholm.

Det är ett svårt pussel de har att lösa. Pontus arbetar för fullt med att klara av nionde klass och axla papparollen. Fanny har tagit mammaledigt från gymnasiestudierna för att kunna ta hand om Melanie.

Läs mer: Förstföderskorna är yngst i Gävleborg

Deras familjer är ett stort stöd och hjälper till på alla sätt som de kan. Någonting som bidrar till att både Fanny och Pontus är övertygade om att de klarar och kommer att klara av föräldrarollen bra.

Just nu är familjen med i TV4-serien Unga föräldrar, där tittarna får möjlighet att följa med i familjens vardag.

– Det var TV4 som kontaktade mig via min blogg och frågade om vi ville vara med, säger Fanny.

Första säsongen av Unga föräldrar följde Fanny själv och hon blev förvånad när förfrågan om att vara med i programmet kom. Att se sig själva i tv är en känsla som de inte riktigt har vant sig vid och de är lite nervösa över vad reaktionerna kommer att bli efter programmet.

Läs också: Förstföderskorna blir äldre

För att vara en ung förälder är speciellt, kontrasten mellan högstadiets korridor och blöjbyten är en hel verklighet.

– Min kompis brukar skoja om att jag ska hem och byta en bajsblöja medan han ska hem och spela, säger Pontus och skrattar.

Mer läsning