Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiskt beslut krävs för att motorvärmarna ska vara gratis att använda

/
  • Resen av vintern kan pendlarna nyttja motorvärmaruttagen gratis.

Motorvärmaruttagen på pendlarparkeringarna i Kilafors, Arbrå och Vallsta kommer att vara gratis att använda under resten av vintern. Men sedan kommer det återigen att börja kosta, i alla fall så länge kommunen inte ger teknik-, service och fritidsförvaltningen extra resurser till detta.

Annons

Historien om pendlarnas motorvärmare (och laddstolparna på samma parkeringar) rullar vidare. Det har gått över ett år sedan de kom på plats, men det har inte fungerat bra.

Läs också: Värme till pendlarna

Den nya lösningen, där man skulle sköter stolparna via en app i telefonen, visade sig bara fungera med en Iphonemobil. Appen gick nämligen inte att ladda ner för de som har en Androidmobil.

– De som håller på att ta fram en app för Androidmobiler pratar om cirka två månader, säger Anders Aune, teknisk chef på kommunen. Men då är vintern slut och vi beslutade att bjuda på ström resten av vintern.

Men måste det kosta pengar, vill inte kommunen att fler ska utnyttja kollektivtrafiken?

– Det är helt i linje med kommunens miljömål och det är också därför vi har satt upp de här motorvärmarna, säger Anders Aune. Men det kostar också pengar för förvaltningen.

En enskild stolpe kostar runt 14 000 och sedan tillkommer kostnaderna för el.

Läs också: Gratis ström i värmarna för pendlarna i Arbrå, Vallsta och Kilafors

– Så länge politikerna inte ger förvaltningen extra resurser måste vi ta betalt, säger Anders Aune. Annars måste vi plocka pengarna från exempelvis gatuunderhåll. Men ett sådant beslut kanske kommer.

Ett förslag från upprörda pendlare har varit att ta bort betalsystemet och i stället låta pendlare abonnera på en viss parkeringsplats med motorvärmare. Men enligt Anders Aune kan man inte göra så heller.

Läs också: Nya motorvärmare på gång

– Då bryter vi mot kommunens policy att det ska vara lika för alla. Då har ingen annan möjligheten att använda dem, inte heller när de inte används, säger Anders Aune. Enligt policyn kan vi inte teckna avtal med enskilda på allmän plats – dit de här parkeringarna räknas, till skillnad mot exempelvis vid stadshuset.

Läs också: Insändare: Laddstolpen kostar mer än den sparar

Apropå tillgängligheten hörde en upprörd pendlare av sig till redaktionen och kritiserade lösningen med en app i telefonen.

– En app, utbrast hon. Om man inte har en smartphone då? Det här är verkligen inte för alla.

– Det är svårt att hitta ett system som har hundraprocentig täckning, konstaterar Anders Aune. Med det här systemet tycker vi ändå att vi har kommit ganska långt, de flesta har i dag ändå möjligheten att installera en app.

Få reda på det senaste om trafikläget genom vår nya app. Ladda ner den här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons