Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker och byggfack nobbas på arbetsplats

/
  • NCC håller just nu på med byggarbeten för det nya kraftvärmeverk som uppförs vid fjärrvärmeverket i Bollnäs. Flera baracker har satts upp i anslutning till värmeverket.

Byggbolaget NCC vill inte släppa in fackförbundet Byggnads och S-ordföranden Raimo Pärssinen på arbetsplatsen vid värmeverket i Bollnäs.

Annons

- Företaget vägrar oss tillträde under jobbarnas frukostrast. Det känns som ett kliv hundra år bakåt i tiden, säger Anders Nilsson, ombudsman och avdelningsordförande.

Det är i samband med en valturné som Byggnads den 25 augusti – nästa onsdag – vill besöka arbetsplatsen. NCC är byggentreprenör åt kommunala Bollnäs Energi AB när det nya kraftvärmeverket i Säversta uppförs.

Men NCC säger nej. Det sker under hänvisning till färska cirkulär från både NCC centralt och från arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier (BI).

- Vi menar att all form av politisk aktivitet ska ske på den egna fritiden och utanför företagets verksamhet, skriver NCC i en förklaring till det policybeslut som bolaget tagit.

NCC konstaterar också att det saknas lagligt stöd för att verka politiskt på arbetet.

Anders Nilsson tycker att det är en föråldrad inställning.

- Under decennier har det förekommit massor av arbetsplatsbesök av politiker, partier och fackliga organisationer i samband med valrörelser. Ändå väljer arbetsgivarna nu att agera på samma sätt som man gjorde för hundra år sedan, före demokratins genombrott, säger han.

Nu kommer facket och Raimo Pärssinen i stället att placera sig direkt utanför arbetsplatsområdet.

- Jag vill gärna prata med byggjobbarna under rasten. Det känns viktigt även för mig att besöka arbetsplatser och ta del av villkoren där, framhåller Raimo Pärssinen.

Mer läsning

Annons