Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker mötte företagare i debatt

/
  • Under valdebatten deltog: Anders Bergsten, Kristdemokraterna, Bodil Ceballos, Miljöpartiet, Ingrid Hammarberg, Folkpartiet, Karin Ånöstam, Centerpartiet, Maria Mörk, Vänsterpartiet, Ingvar Persson, Moderaterna, Marie Centerwall, Socialdemokraterna, Pär Norling, Sverigedemokraterna samt Olle Nilsson Sträng, Bollnäspartiet.

Lärlingsprogram, infrastruktur och invandring var heta ämnen när företagare fick chans att möta politiker i en valdebatt under onsdagskvällen.

Annons

Intresseorganisationen Företagarna var initiativtagare debatten. Ljusnans politiske chefredaktör Anders Eklund var moderator.

De nio inbjuda politikerna diskuterade bland annat hur man kan göra det mer gynnsamt för etablerade företag och hur man kan underlätta för dem som vill starta eget. Alla partier var överens om att företagandet var viktigt, men vägen dit var lite olika.

- Det ska vara lättare att etablera sig som företagare och man ska tillåtas tjäna pengar. Vi månar om rot- och rut-avdragen för att det har tagit bort många svarta jobb, sade Ingvar Persson (M).

Kommunalrådskandidat Marie Centerwall (S), poängterade att näringslivet var ett viktigt ben i kommunen:

- Rent praktiskt ska kommunen kunna lotsa företagare vidare, kanske med utbildning.

Karin Ånöstam (C) ville förbättra företagandet genom att ändra attityder:

- Vi politiker kan inte skapa jobb, vi kan skapa möjligheter till jobb. Det genom att ordna god beredskap med mark, kommunikation, infrastruktur och ett bra näringslivskontor med rådgivning.

Ingrid Hammarberg (FP) var inne på samma linje, men förtydligade att kommunens verksamheter inte ska konkurrera med privata företag. Som egenföretagare ser hon också poängen med lärlingsutbildningar:

- Vi måste satsa på det. Skolan har i många år enbart varit för akademiker. Med lärlingsprogram kan många upptäcka den rikedom de har i sina händer, för att sedan lyckas ta körkort eller lära sig ett nytt språk, sade hon.

Maria Mörk (V) började med att "slå hål på myten att Vänsterpartiet var företagsfientligt".

- Jag vill införa en stopplag mot vinst i friskolor. Vår syn på kunskap är att det är en demokratisk rättighet, därför vill vi ha ett gemensamt ägade och en demokratisk styrning av skolan, där det är behoven som styr resurstilldelningen.

Sverigedemokraten Pär Norling talade sig varm över att ungdomarna måste få jobb.

- Det är så viktigt att invandrare får jobb, än vi då? Som stått på en fabrik i många år som måste sluta om fabriken stänger, sade han.

Bodil Ceballos (MP) var snabb att säga emot:

- Invandrare är en resurs. Vi skulle haft färre företag i Sverige om vi inte haft invandrare.

Anders Bergsten, KD, önskade att kommunen skulle kunna förenkla den offentliga upphandlingen så att även mindre företag ska kunna vara med.

- Vi politiker måste också uppmuntra nyföretagandet.

Bollnäspartiets Olle Nilsson Sträng håller just nu på att starta egen firma och han vill skynda tempot i beslutsfattandet.

- Myndighetssverige arbetar långsamt, sade han.

Texten korrigerades på torsdagsförmiddagen.

Mer läsning

Annons