Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker fick identitet kapad

I ett mejl från en landstingspolitiker hänvisades flera tidningsredaktioner till en text om den anmälda våldtäkten i Bollnäs. Texten finns på en högerextrem sida och politikern satt tidigare i riksdagen. Det visade sig att hans identitet kapats.

Annons

Det var på måndagsförmiddagen som flera tidningsredaktioner fick ett mejl från Örebro läns landstings oppositionsråd Ola Karlsson (M), innehållande en länk till en hemsida kopplad till högerextrema Svenskarnas parti.

Några timmar senare kom ett nytt mejl från samma adress, som tog avstånd från det tidigare mejlet. Det var från den riktige Ola Karlsson.

– Tekniskt sett rör det sig inte om att någon kapat min epost, utan det handlar om ett program som gör att min adress framstår som avsändare när någon länkar till artiklar, säger han.

Det är alltså en tredje part som skickar ut länkarna, men ändå är det Ola Karlsson som står som avsändare till mejlen.

Han är upprörd över tillvägagångssättet och säger också att det har inträffat vid ett 30-tal tillfällen tidigare. Det under de senaste två tre månaderna.

– Det ser ut som om jag skulle vara rasist, det är djupt ohederligt.

Han har polisanmält det inträffade som förtal men den tekniska svårigheten att reda ut varifrån mejlen verkligen kommer har inneburit att polisutredningen lagts ned.

Sidan som länken gick till rörde den anmälda gruppvåldtäkten som ska ha inträffat i centrala Bollnäs nyligen. Sidan innehåller förundersökningsmaterial i ärendet, material som polisen tycker att det är beklagligt att det hamnat där vem som helst kan ta del av det.

Oron är att eventuella misstänkta ska kunna anpassa sina historier för att stärka alibin.

Enligt Sune Nordh, rotelchef för polisen i mellersta Gävleborg, är det ovanligt att förundersökningsmaterial kommer ut på det här sättet. Enligt honom har förundersökningsmaterialet inte kommit från polisen.

Mer läsning

Annons