Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen rustar för att stävja ungdomsfyllan

/
  • Valborg är en av de största ungdomsfyllehelgerna. Det är då många gör sin debut.

Valborg är en av de största ungdomsfyllehelgerna. Det är då många gör sin debut.
Från polisen och socialtjänstens sida satsas det stora resurser för att motverka att unga super sig redlösa.
- Det största ansvaret har föräldrarna, säger Annika Karlsson, chef för öppenvårdsenheten.

Annons

För många ungdomar är Valborg och våren samma sak. Det är då man åker ut till en strand för att parta med sina kompisar.

Oftast är det också då man dricker alkohol för första gången.

- Tillsammans med skolavslutningen är Valborgsmässoafton den största fyllehelgen bland ungdomar, säger Annika Karlsson.

Då kan det hända både det ena och det andra, inte allt för sällan tvingas polis och socialtjänsten skjutsa hem överförfriskade ungdomar.

För att uppmärksamma föräldrarna om problemet kommer man redan på måndag att börja kampanja utanför systembolaget. Foldrar som ska upplysa vuxna om konsekvenserna med langning kommer att delas ut.

- Vi vet att många föräldrar köper ut åt sina barn för att de tror sig veta vad och hur mycket de dricker då. Men faktum är att de gör sina barn en otjänst. Forskning visar att de som får alkohol av föräldrarna dricker oftare och mer än andra. Det har helt enkelt blivit legitimt att dricka. Dessutom nöjer sig de flesta inte med de mängder de vuxna köper ut, så det är bara ett sätt att lura sig själv, säger Annika Karlsson.

Från socialtjänstens sida kommer man att ha två fältarbetare ute under valborg som kommer att arbeta nära polisen och nattvandrarna.

Patrik Hägg är yttre befäl vid polisen i Bollnäs. Även han pratar om hur viktiga föräldrarna är för att kunna motverka ungdomsfyllan.

- I år lägger vi ner ännu mer resurser än tidigare och kommer att finnas ute hela nästa vecka för att prata om vad det innebär att langa. Det är faktiskt en straffbar handling. Senare under veckan kommer vi även att bedriva spaning i både Söderhamn och Bollnäs för att identifiera langare, berättar han.

På Valborgsmässoafton förstärker de dessutom sin bemanning under både dag- och kvällsskiftet.

Mer läsning

Annons