Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen: "Nya droger i dag"

/

Droger skördar liv. Det senaste halvåret misstänks ett flertal dödsfall i Bollnäs vara drogrelaterade.
– De är inte helt insatta i hur drogerna fungerar och vet inte vilka effekter de får tillsammans med annat. Därför är nätdrogerna farliga, säger Rolf Ångström, polisen i Hälsingland.

Annons

Senast i tisdags hittades två män döda i en lägenhet på Gärdet i Bollnäs. Polisen misstänker att överdoser av narkotika kan vara orsaken. Vilken typ av narkotika som det kan handla om vet inte polisen i nuläget.

Läs mer: "En av de döda männen var anmäld försvunnen".

De misstänker även att ett flertal dödsfall som skett i Bollnäs och Hälsingland under året är drogrelaterade. I juni avled två unga personer i Söderhamn av misstänkta överdoser.

Drogerna GHB och GBL har tidigare varit ett stort problem i Bollnäs och Hälsingland. Men den senaste tiden har polisen sett en minskad användning drogerna.

– GHB och GBL ser vi mindre av, nästan ingenting, säger Rolf Ångström, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Hälsingland.

I stället har nätdrogerna ökat. "Riktiga partypiller" eller "hög på energi", är bara några av de beskrivningar som nätdrogerna marknadsförs under. Dessutom är de lätta att få tag i, allt som krävs är några snabba klick på internet.

– Om man ska sammanfatta så är det nätdrogerna som ökar. De traditionella drogerna finns också kvar som hasch och amfetamin, men vi ser många nya droger i dag, säger han.

Polisen i Hälsingland försöker arbeta brett mot narkotikan. Den yttre personalen har på senare tid blivit allt mer uppmärksammad på tecken som tyder på att en person är narkotikapåverkad. En grupp på fyra personer arbetar också heltid för att kartlägga drogsituationen i Hälsingland. De följer upp tips och arbetar i förebyggande syfte genom att bland annat föreläsa i skolor.

Kommunerna i Ovanåker och Bollnäs arbetar också för att försöka informera och minska användandet av droger. I Ovanåkers kommun har de bland annat satsat på att stärka barn och ungdomars självkänsla. Genom att stärka skyddsfaktorer, som bättre skola och aktivare fritid så minskar risken att ungdomar faller in i missbruk, menar Ulla-Marie Nilsson, folkhälsosamordnare i Ovanåkers kommun.

– Jag tror det är stort man måste jobba. Inte bara punktinsatser när någonting akut händer, utan jobba brett hela tiden, säger hon.

Under våren har drogfria evenemang och föreläsningar om cannabis och spice anordnats. Även föräldrar får ta del av kunskapen då Ulla-Marie Nilsson tillsammans med polisen deltar på föräldramöten för att informera föräldrar om hur droganvändandet bland ungdomar ser ut.

Mer läsning

Annons