Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen granskade makrilltjuv – hittade stöldgods från dödsbo

Ett dödsbo i Eriksnäsbo utsattes för inbrott och flera föremål stals. Men en dryg vecka senare dök de upp – bland tillhörigheterna hos en man som snattade makrill på Ica.
Mannen påstod inför tingsrätten att han hittat stöldgodset på flera olika platser och det redan innan inbrottet ägt rum.

Annons

Inbrottet i Eriksnäsbo skedde någon gång i början av november. Då stals smycken, medaljer, gamla kontanter och verktyg.

Den 25 november dök flera av smyckena upp i en förpackning för tobakspapper, under ett bilsäte. Den dagen gjorde nämligen polisen husrannsakan i en bil som brukades av en man som dagen innan gripits för snatteri av en trepack makrillfiléer, värd drygt 60 kronor.

Läs mer: Snattare misstänks för häleri efter guldfynd

Fyndet ledde till att polisen även gjorde husrannsakan i mannens bostad och där hittades resten av sakerna som stals vid inbrottet. Där fanns även ytterligare misstänkt stöldgods, men det har polisen inte lyckats hitta ägaren till.

Mannen häktades och stod nyligen till svars inför Hudiksvalls tingsrätt. Då erkände han snatteriet, men nekade till att ha kommit över stöldgodset på olaglig väg. Han påstod att han hittat smycken vid ett fordon när han letade tomglas, de gamla kontanterna vid en återvinningsstation och medaljerna i en container. Några andra saker ska han ha köpt i olika second hand-butiker.

Läs också: Inbrottsturné och strumpstöld i Kilafors ledde till åtal för tre män

I tingsrättens dom konstateras att det är orimligt att mannen ska ha kommit över flera olika saker från samma inbrott på olika platser och under olika dagar.

Mannen döms för snatteri och häleri till villkorlig dom. Eftersom mannen har varit häktad under en period dömer tingsrätten honom inte till något bötesstraff, vilket annars är normen för liknande brott.

Läs också: Man stal i matbutik – gömde fisk i barnvagnen

Mer läsning

Annons