Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen bröt mot rättegångsbalken

Först två år efter att en misshandel hade ägt rum dömdes gärningsmannen. Skälet till att det tog så lång tid var att utredningen blev liggande hos polisen. Nu kritiseras polisen av JO.

Annons

En man som var påverkad av spice och alkohol kom till Max hamburgerrestaurang i Bollnäs en kväll i september 2013. Där misshandlade han en anställd och var hotfull mot flera personer.

Mannen dömdes i september i år till fängelse i två månader och till att betala 29 000 kronor i skadestånd.

Läs mer: Spicepåverkad hotade och slogs på restaurang

Ett år efter brottet gjorde den misshandlade mannen en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, om polisens långsamma handläggning. Sedan dess har JO utrett fallet och det har visat sig att ärendet blev liggande hos polisen i ett helt år utan att några utredningsåtgärder gjordes.

Läs mer: Polisanmälan blev liggande i ett år

Polisen har medgett att de under en period fick många fall som blev liggande i väntan på utredning. De tog sedan itu med problemet genom att ett 40-tal poliser fick jobba enbart med de anmälningar som tidigare blivit nedprioriterade.

Men trots att polisen gjort utredningsinsatsen får de kritik av JO för bristande handläggning av ärendet, för att de inte har genomfört förundersökningen så snabbt som omständigheterna medgav. Polisen har därmed brutit mot det skyndsamhetskrav som finns i rättegångsbalken.

Läs också: Det råa gatuvåldet i centrala Bollnäs

Mer läsning

Annons