Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisanmälan mot Fortum nedlagd

I februari förra året polisanmälde åtta av de sparkade på Fortum eljätten för utpressning, alternativ olaga tvång.

I dag har förundersökningen lagts ner i brist på bevis.

Annons

Över åtta månader har gått sedan Fortums ledning i Arbrå kallade in en efter en för att ge dem sparken. De hade gjort ändringar i sina egna elavtal och skrev de inte under sina egna uppsägningar skulle de polisanmälas hette det från företagets sida. Något stöd från fackförbundet Unionen hade de inte.

Sedan dess har det hänt mycket. De nio kvinnor som valde att ta tillbaka sina uppsägningar för att driva sin sak genom en advokat nådde i somras en uppgörelse.

De fick inte sina jobb tillbaka men var och en fock en summa pengar som de sade sig vara nöjda med. Senare fick även två av de chefer som var inblandade i uppsägningarna lämna sina jobb.

Inte på grund av det som hänt, utan för att det inte längre fanns behov av deras tjänster i företaget, lät Fortum meddela.

Däremot har ingenting hänt med den polisanmälan som lämnades in i februari om utpressning, alternativ olaga tvång.

Inte förrän nu.

Annelie Gustavsson är en av de sparkade kvinnorna:

- Vi fick nyss veta att den avskrevs i brist på bevis. Men polisen ringde bara till mig och förhörde sig om vad som hänt. Han borde ha lyssnat på de andra också.

Själv säger hon att hon fortfarande blir arg när hon tänker på det som hände – att hon aldrig kommer att glömma när två tjänstemän och en facklig representant kom hem till henne och talade om att hon inte längre var önskvärd inom företaget.

Mer läsning

Annons