Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Playorna vid Orsjön som försvann

/
  • Här badade Mats Blomqvist som liten. Då var det långgrunt och botten bestående av skön sand. Regleringen av Ljusnan har inneburit att sanden sköljts bort och nu finns bara stenar och lera kvar.
  • Mats Blomqvist har ansökt om 30 000 kronor för återställandet av två badstränder vid Orsjön.

I en skrivelse till Miljödomstolen ansöker Mats Blomqvist i Iste om pengar för att återskapa två badstränder vid Orsjön.
Efter regleringen av Ljusnan har sanden sköljts ut i älven och bara stenar och lera återstår av de naturliga badstränderna.

Annons

Mats Blomqvist är född och uppvuxen i Iste. Efter 20 år i Gävle vände han för drygt ett år sedan hemåt, tog över föräldragården och byggde även ett nytt hus på tomten, med utsikt över Orsjön.

Mats trivs med att vara Istebo igen, men han saknar sin barndoms sandstränder.

- Vi hade två naturliga stränder, riktiga playor, i viken här nedanför. Och där borta, säger Mats och pekar, fanns en båtstad.

Inte mycket återstår. Regleringen av Ljusnan, som inleddes på 60-talet, har inneburit att vattnet tagit med sig sanden och dumpat den i strömfåren. Kvar av playorna är endast en ogästvänlig botten bestående av stenar och lera.

- Det har inte gått att bada här på 25 år, säger Mats.

I mitten på 90-talet kom en sandbil och tippade av sin last i närheten av båtstaden. Där har den sedan dess legat i en hög, som numera fått gräs på sig.

Någon sandbil har därefter inte siktats i området.

Mats anser att om vattnet ska regleras ska det också fyllas på med sand efter stränderna. Han tog därför kontakt med Pär Järmens vid Ljusnans vattenregleringsförening.

- Han tyckte jag skulle vända mig till Miljödomstolen och ansöka om pengar.

Det gjorde Mats, i slutet av förra månaden. Att fylla på grus och sand och eventuellt också schakta bort stenar kostnadsberäknar han till 30 000 kronor.

Något svar från Miljödomstolen har ännu inte kommit.

Mer läsning

Annons