Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Plats finns för arenan"

/
  • Gamla vagnverkstaden hotas av rivning om en ny arena ska byggas. Enbart kontorshuset intill föreslås bli bevarat.
  • Lokverkstaden (till vänster) byggdes om så sent som under 1950-talet, men dem ursprungliga byggnaden är från början av 1880-talet..
  • Rundstallet mot Gärdet byggdes 1878. Ett rivningsförbud föreslås.
  • Korsvirkeshuset byggdes av skånska järnvägsarbetare och inrymde en smedja. Ett bevarande förelås.

Kulturhistoriska skäl hindrar inte att en arena byggs på gamla SJ-området i Bollnäs. Det anser Martin Åhrén, byggnadsantikvarie vid Länsmuseet i Gävle.
Men det är bara den norra delen som är passande, enligt honom. Och huvudalternativet bör vara att bygga där gamla vagnverkstaden står.

Annons

Martin Åhrén har sedan i somras inventerat hela området på uppdrag av Bollnäs kommuns samhällsbyggnadskontor. Underlaget blir nu en del i arbetet med att ta fram en ny detaljplan för området.

Martin Åhrén tycker inte att ett fullständigt bevarande krävs – eller ens är något att sträva efter. Ny byggnation på delar av området skulle tvärtom kunna göra området levande.

Efter att ha gått igenom alla byggnader och deras historia så är den norra och nordvästra delen att föredra för en arena, anser Martin Åhrén.

Men det finns en komplikation. Rivs vagnverkstaden där, hotas även den angränsande målarverkstaden som nu innehåller skejthallen.

- I samtal med kommunen har jag ju förstått att man gärna vill bevara den, men i så fall måste nog lokverkstaden rivas, annars räcker inte utrymmet, säger Martin Åhrén.

Mer läsning

Annons