Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planerna på nytt slakteri skrotas

/

Det blir inget nytt slakteri i Bollnäs Kött AB:s regi. Det meddelade styrelseordföranden Ingvar Persson på tisdagen.

- Det känns väldigt tråkigt. Mellan 35 och 50 jobb går förlorade i onödan, hävdar han.

Annons

Sedan 2001 har en grupp lantbrukare och företagare undersökt möjligheterna för en ny slakterietablering i Bollnäs. Arbetet påbörjades nästan direkt efter att Swedish Meats slakteri i Säversta lagts ned.

De senaste två åren har lantbrukaren och moderatpolitikern Ingvar Persson haft en ledande roll i slakteriprojektet.

Men nu ger både han och de övriga styrelseledamöterna upp.

- Nu likviderar vi företaget. De senaste åren har varit minst sagt motiga till följd av överklaganden och andra problem. Det är ingen mening att fortsätta längre, säger Ingvar Persson.

Att projektet nu avvecklas beror, enligt Bollnäs Kötts ledning, inte på en sviktande marknad. Tvärtom bedöms utvecklingsmöjligheterna för lokalproducerat kött som goda.

Huvudproblemet har legat i svårigheterna att hitta lämpliga lokaler och samtidigt klara finansieringen.

- För snart två år sedan var vi väldigt nära att lyckas. Bollnäs kommun var då villig att bygga upp ett företagshotell vid Sävstaås för slakt, styckning, chark och rökning. Även utbildning av slakt- och styckningspersonal skulle finnas där. Folkhögskolan gjorde i ordning ett utbildningspaket och köttforskningsinstitutet planerade för en medverkan, säger Ingvar Persson.

Men kommunfullmäktiges beslut att bygga anläggningen vid Sävstaås överklagades av en privatperson som fick rätt i sina besvär. Det kommunala bygget 2008 blev inte av.

- Vi har sedan försökt komma över de lediga lokalerna i Milkos mejeribyggnad utan att lyckas. Trots en rad kontakter har Milko inte gett oss några tydliga besked. Milkos ledning kom aldrig till skott, säger Ingvar Persson.

De nya lokalerna skulle ha inrymt Bollnäs Kötts nya slakteri, Hälsinge Lantköks nya anläggning för styckning och produktutveckling och Kilaforsföretaget Chark & Röks nya rökeri.

Mer läsning

Annons