Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planer för en riktig badriviera

/

Orbaden, Hälsinglands riviera, ligger inte bara Leif Svärd varmt om hjärtat. En vacker sommardag är den mäktiga stranden en riktig publikdragare och besöks av tusentals badsugna.

Men något fattas badklassikern - ett lättillgängligt servicehus, kanske? Med toaletter, omklädningsrum och kiosk?

Annons

Ja, det tycker i alla fall Leif Svärd, som för Vallsta bygderåds räkning lämnat ett medborgarförslag till kommunen om just ett sprillans servicehus.

Leif Svärd är Orbadenbon som i unga år flyttade till Stockholm och blev en av pionjärerna i databranschen. Sedan tio år tillbaka är han tillbaka där allt började. Han och hustrun bor granne med både världsarv, Gästgivars, vindkraftverk och riviera. Och det är Leif som gjort de bildmontage över hur ett eventuellt servicehus skulle kunna se ut som bifogats förslaget.

I dag, skriver bygderådet, väljer de flesta badgästerna den asfalterade nedfarten via campingplatsen. "Vi föreslår därför att ett nytt servicehus byggs i direkt anslutning till campingnedfartens anslutning till stranden där den gamla strandkiosken står nu. Då blir servicehuset också lätt tillgängligt för barnvagnar och handikappade".

Det nuvarande servicehuset har sett sina bästa år och ligger vid den bristfälligt underhållna "mellantrappan" i västra hörnet av stranden.

- Orbaden har anor och är ett ställe med klass, säger Leif Svärd. Vi måste ta hand om badgästerna så att de kommer tillbaka. Därför behövs ett nytt och fräscht servicehus med omklädningsrum och ett tillräckligt antal toaletter.

Vallsta bygderåd föreslår fyra toaletter, två för damer och två för herrar. "Ett av (de två) omklädningsrummen behöver också utrustas med skötbord och tvättställ. Vi ser också gärna en kiosk i servicehuset. I anslutning till servicehuset föreslår vi en handikappramp ner i vattnet, liknande den som installerats vid Karlslundsbadet i Bollnäs".

Servicehuset föreslås byggas på plintar för att minimera risken för skadeverkningar om det blir högvatten. Vatten och avlopp kan anslutas via campingen.

Så långt Leif Svärd och Vallsta bygderåd.

Anders Nordlund äger campingen vid Orbaden. Han är med på planerna och erbjuder sig att städa och hålla rent i och omkring servicehuset och även driva kiosken vid vackert väder.

Kommunfullmäktige har delegerat Vallsta byaråds medborgarförslag om servicehus till teknik- och fritidsnämnden. Där ligger alltså ärendet i nuläget.

Mer läsning

Annons