Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planen som ska lösa kyrkans problem

/
  • Lena Wängmark har tagit tre veckors semester.
  • Svenska Kyrkan i Bollnäs kritiseras för bristande arbetsmiljö.

På tisdagen presenterade politikerna i kyrkorådet en plan för att förbättra arbetsmiljön i Svenska Kyrkan i Bollnäs. Efter en turbulent höst är nu målet att säkerställa ett ledarskap som kan skapa lugn och ro i verksamheten.

Annons

Under tisdagseftermiddagen sammanträde kyrkorådets arbetsutskott i Bollnäs pastorat. Tor Jonsson (S), ordförande i kyrkorådet, är sjukskriven. Anders Bergsten är vice ordförande för kyrkorådet och tillhör gruppen Vår kyrka i Bollnäs pastorat.

På mötet skulle Anders Bergsten föreslå en handlingsplan för att förbättra arbetsmiljön, sa han innan sammanträdet.

Det handlar om att fortsätta arbetet med att rekrytera två församlingsledare.

Ledningsgruppen har inte fungerat och framöver vill Anders Bergsten att deras möten ska komma i gång.

I handlingsplanen ingår att det ska tas fram en verksamhetsplan för Svenska Kyrkan i Bollnäs för 2016 och även en församlingsinstruktion.

Dessutom ska arbetsgivaren förbättra informationen till anställda. Det handlar om arbetsplatsträffar och möten med fackförbund och att förbättra intranätet, enligt Anders Bergsten.

I flera artiklar har vi beskrivit kritik mot kyrkoherde Lena Wängmark och mot arbetsmiljön inom Svenska Kyrkan. Enligt facken handlar kritiken om bristande ledarskap, bristande respekt för anställdas anonymitet i ledarskapsfrågor och bristande rehabiliteringsansvar. Flera fackförbund har övervägt att anmäla Svenska Kyrkan i Bollnäs till Arbetsmiljöverket.

Läs mer: Fackförbund: Vi anmäler kyrkoherden på måndag

Läs mer: Konsult sågar kyrkans ledarskap

Läs mer: Så ska kyrkans arbetsmiljö kartläggas

Nu ska stiftet och biskopen också ta in en extern organisation som jobbar med arbetsmiljöfrågor i församlingen.

Biskop Ragnar Persenius framhåller att det är viktigt att kyrkan tar ansvar som arbetsgivare.

– Det är en större problematik och inte så enkelt att det landar på en enda person. Det viktigaste nu är att församlingen blir en arbetsplats som fungerar, sa han.

Läs mer: Arbetsmiljön får stiftet att agera

Nu är Staffan Öberg vikarierande kyrkoherde sedan Lena Wängmark ansökte och beviljades tre veckors semester 12 oktober, enligt Anders Bergsten.

Kommer kyrkoherden tillbaka?

– Det får framtiden utvisa, det går inte att vara säker på något i dag. Men hon har semester och ska återkomma. Förtroendet för henne varierar, du har läst konsultens rapport om arbetsmiljön, säger Anders Bergsten.

Själv har Anders Bergsten förtroende för Lena Wängmark.

– Hon är bra på att lyssna och på att se medlemmar, anställda och förtroendevalda. Hon har haft ett stort engagemang i församlingsråden och det har varit betungande, vi behöver anställa folk så hon kan delegera. Lena är duktig på att predika och en skicklig retoriker, säger Anders Bergsten.

Själv har Lena Wängmark sökt jobb som ny kyrkoherde i Alfta-Ovanåkers församling efter Matts Sandström.

Läs mer: Matts Sandström lämnar Ovanåker för Mora

Läs mer: En spännande tid att leda kyrkan

Nu ska stiften och fackförbunden tycka till, men det är kyrkofullmäktige som bestämmer. De två andra kandidaterna är vikarierande kyrkoherde Ove Häggbom och Moa Beak.

– Alla tre kandidater har sina fördelar, snart ska vi intervjua dem, säger Lennart Alfredsson (C), vice ordförande i kyrkofullmäktige i Alfta-Ovanåker.

Vi har utan framgång sökt Lena Wängmark för en kommentar.

Mer läsning

Annons