Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per har vaknat efter björnattacken

55-årige Per Hedberg från Kilafors, som under lördagen attackerades av en björn fick under måndagen lämna intensivvårdsavdelningen och vårdas nu på vanlig vårdavdelning. Läget är stabilt och enligt Gävle sjukhus mår han efter omständigheterna bra.

Annons

När Per Hedberg från Kilafors på lördagen skadades svårt efter att ha blivit attackerad av en björn var det mindre än ett år sedan senast en människa skadades av en björn. Men det är ändå ovanligt att människor skadas av björnar i Sverige.

Helt klart har emellertid björnstammen ökat de senaste åren, men riktigt hur mycket är svårt att säga.

- De senaste siffror vi har är från 2008, konstaterar Johan Kindberg, forskare Vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) i Umeå. Men vi tror att populationen i Gävleborg är ungefär som då, cirka 530 individer.

Runt de siffrorna finns emellertid stor osäkerhet och från forskarhåll efterfrågar man en ny spilningsinventering. Beräkningarna från 2008 bygger mycket på den spillningsinventering som gjordes 2001 och uppskattad tillväxt av populationen. Enligt Johan Kindberg skulle en sådan inventering behöva göras var sjätte år.

- För att göra någorlunda säkra uppskattningar skulle det behövas, säger han. Men helt klart är att björnpopulationen ökat kraftigt sedan de första räkningarna som gjordes 1998 och då framförallt i Gävleborgs och Västerbottens län.

Incidenter med brunbjörnar inträffar historiskt sett sällan i Sverige jämfört med i andra delar av världen. Trots det händer det ibland att människor skadas av björnar.

För mindre än ett år sedan, i mars 2011, skadades en 12-årig pojke av en björn i Funäsdalen sedan han åkt off-pist utanför en skidbacke och kört rakt ner i ett björnide.

Rovdjurscentret De 5 stora i Järvsö har gjort en sammanställning av björnattacker i Sverige. Under åren mellan 1995–2007 rapporterades sammanlagt 18 attacker. Två av dessa med dödlig utgång och 16 där personerna har skadats. Sedan 2007 har ytterligare sju fall där människor attackerats av björn inträffat i Sverige. I det senaste fallet rörde det sig om en pojke som åkte skidor och råkade köra ner i ett björnide.

Hösten 2004 dödades en jägare utanför Jokkmokk i Norrbotten av en björnhona som han skadskjutit, sannolikt efter att hans jakthund stött upp björnen ur sitt ide. Före det hade inga dödsfall på grund av björnattacker inträffat i Sverige sedan 1902. År 2007 dödades ytterligare en man av en björn. Det är oklart hur det gick till men man vet att det hela hände på natten utanför mannens jaktstuga.

Nästan samtliga attacker har skett i områden med mycket björn. I de två sydligaste områdena, som omfattar Dalarna, västra Hälsingland, Härjedalen och Jämtland, har den högsta tätheten av björn och det är också här flest attacker inträffat.

Mer läsning

Annons