Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionspengarräddar budgeten

Efter en granskning av bokslut och årsredovisning för 2009 konstaterar revisorerna vid Bollnäs kommun att den totala budgetavvikelsen i de olika nämndernas verksamheter är negativ, minus sju miljoner kronor.
- På det hela taget ser resultatet för 2009 rätt så bra ut, men på sikt är det ohållbart att nämnderna överskrider sina budgetanslag, säger kommunrevisor Tor Jonsson.

Annons

Revisionsföretaget Öhrlings Pricewaterhouse Coopers i Bollnäs har granskat kommunens siffror och resultatet för 2009 blev plus 9,8 miljoner kronor, före extraordinära poster, jämfört med budgeterade 0,3 miljoner.

Det hade inte sett lika bra ut utan ett finansnetto på 15,9 miljoner. Utan det hade resultatmålet för treårsperioden 2007–2009 hamnat på minus.

Det har med intäkterna för 2007 att göra. 2007 var ett väldigt bra år, vilket bland annat avspelades i avkastningen på kommunens pensionspengar.

Den kommande treårsperioden, 2008–2010, som vi kan summera om cirka ett år, lär resultera i helt andra siffror. En viss konjunkturuppgång har visserligen kunnat konstateras under 2010, men i övrigt präglades perioden av finanskris och lågkonjunktur.

- Därför kan det bokslut som presenteras nästa gång se betydligt sämre ut, säger Tor Jonsson.

Och därför ska nog kommunfolket räkna med att högre krav på styrning och ledning av verksamhet och ekonomi kommer att ställas under de närmaste åren.

- Nämnderna måste tänka på att inte spräcka sina budgetramar. Det är ohållbart på sikt, säger Tor Jonsson.

Mer läsning

Annons