Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påsken kan försena socialbidraget: "För mig är det en katastrof"

/
  • De som lever på försörjningsstöd riskerar att inte få månadens bidrag förrän efter påskhelgen i år.

Eftersom den 25 mars infaller på långfredagen i år riskerar de som lever på försörjningsstöd i Bollnäs kommun en knaper påskhelg. Först tisdagen den 29 mars kan de räkna med att pengarna kommit in på kontot. "För mig är det en katastrof", säger en anonym man.

Annons

I normala fall brukar socialtjänsten i Bollnäs börja betala ut socialbidrag, eller försörjningsstöd som det egentligen heter, den 24 varje månad. Då har de flesta bidragstagare pengarna på sitt konto den 25. Men i år infaller långfredagen, som är en helgdag, den 25 mars. Därför kan det dröja ända till tisdagen den 29 mars innan socialbidraget kommer in på kontot.

Läs också: Så gör övriga hälsingekommuner med bidragen i påsk

– För mig är det en katastrof när inte pengarna kommer som de ska. Jag har inga marginaler, säger en anonym man som helahälsingland.se pratat med.

När han kontaktade socialtjänsten för att fråga när månadens ansökan senast skulle vara inne för att han skulle få sitt bidrag innan påsk fick han svaret att det inte var någonting som de kunde garantera. Han tycker det är orättvist om inte pengarna kommer innan helgen, så som de gör för de flesta löntagare.

– Man känner sig som en andra klassens medborgare. Jag gör verkligen det. Jag hade planerat att åka ner till Stockholm och träffa mina barn i påsk, men det har jag inte råd med nu.

Och än värre tror han att det är för de som har små barn.

– Många kommer inte att kunna köpa varken påskmat eller godis till de små, säger han.

Läs också: Mer än vart tionde barn är fattigt

Jennie Lindberg är enhetschef på försörjningsstödsenheten i Bollnäs. Enligt henne ska biståndshandläggarna försöka få ut bidragen innan påsk. Men att det verkligen blir så kan hon inte garantera.

– I vanliga fall betalar vi ut tidigast den 24 varje månad och sedan tar det någon bankdag innan pengarna finns på kontot, säger hon.

För att socialbidraget ska betalas ut måste nämligen socialtjänsten först försäkra sig om att den sökande inte får pengar någon annanstans ifrån, till exempel från CSN eller Försäkringskassan. De uppgifterna börjar inte komma in förrän runt den 20 varje månad och sedan ska ärendet handläggas.

– Men de som fått försörjningsstöd för mars har fått det för hela månaden. Det ska räcka fram till den 31, säger Jennie Lindberg.

Läs också: Bollnäskvinna fixade socialbidrag åt maken medan han satt i fängelse

Mer läsning

Annons