Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partiledare på plats

/
  • Folkpartiets partiledare Jan Björklund välkomnades till Aleris sjukhus i Bollnäs av sjukhuschefen Elisabeth

Folkpartiets partiledare Jan Björklund besökte på torsdagen Bollnäs. Förutom att luncha med lokala företrädare folkpartister passade han också på att besöka Aleris sjukhus i Bollnäs.

Annons

Jan Björklund försöker varje vecka göra minst ett besök hos något privat företag inom välfärdssektorn. Detta sedan regeringen tillsatt den så kallade välfärdutredningen som ska utreda förutsättningarna för och föreslå hur offentlig finansiering av privat utförda välfärdstjänster bör regleras.

– De privata vårdföretagens vara eller inte vara är en het fråga i den politiska värden, förklarar Jan Björklund sitt intresse.

Att han nu satsar på att själv sätta sig in i de förhållanden som gäller hos olika privata aktörer beror på att han upplever själva välfärdsutredningen som ett hot mot alla privata företag inom välfärdssektorn. Syftet med utredningen är att säkerställa att offentliga medel används till just den verksamhet de är avsedda för och att eventuella överskott som huvudregel ska återföras till den verksamhet där de uppstått.

– Jag ser allt prat om privata aktörers vinstintressen som en ren myt, säger Jan Björklund.

Läs också: Vinstförbudets våta filt

Och här fick han medhåll av Aleris sjukhuschef i Bollnäs, Elisabeth Winsjansen. Hon berättade att all den eventuella vinst som Aleris gjort sedan man i april 2012 tog över verksamheten vid Bollnäs sjukhus har gått åt till investeringar i den egna verksamheten.

Läs också: Wallenbergbolag tar över Bollnäs sjukhus

Efter att regionrådet Carina Östansjö (FP) berättat om hur det gick till när Bollnäs nya sjukhus kom till fick Jan Björklund en rejäl dragning av Elisabeth Winsjansen och övriga områdeschefer på sjukhuset i Bollnäs om Aleris verksamhet just här. 80 procent av verksamheten vid sjukhuset drivs av Aleris (röntgen- och lab-avdelningarna går fortfarande under region Gävleborg) och Aleris har 400 anställda i Bollnäs.

– De allra flesta exempel jag kommer i kontakt med handlar om centralisering till större enheter, det är intressant med en lösning som ser lite annorlunda ut, konstaterar Jan Björklund.

Läs också: Bollnäs sjukhus bland landets bästa

Den förre utbildningsministern förknippas kanske mest med utbildningsfrågor, men i rollen som partiledare gäller det att sätta sig in i alla frågor. Fast just privata aktörer inom välfärdssektorn ligger honom varmt om hjärtat.

– Och att man tillsatt den här utredningen ser jag som ett stort hot mot alla företag i välfärdssektorn, säger Jan Björklund.

Mer läsning

Annons