Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Packas till en jättehög

/
  • När kommer allt detta att ha tinat bort, till midsommar eller...? Det hela beror förstås på försommarvärmen.
  • Sju lastbilar går i skytteltrafik i kommunens regi. Men även andra har tillstånd att köra till tippen vid Drängnäs i Häggesta, några kilometer söder om centrum.

Det vita berget växer vid Drängnäs i Bollnäs. Det handlar om snö, snö och åter snö – ungefär 72 000 kubikmeter på ett och samma ställe.
- Men det finns kapacitet att tippa dubbelt så mycket, säger Olle Pettersson, arbetsledare vid kommunens tekniska förvaltning.

Annons

Sju lastbilar går kontinuerligt från olika delar av centrala Bollnäs till snötippen intill reningsverket.

Snön har nu packats upp till cirka 20 meters höjd på ett område som är 60 gånger 60 meter stort.

- Vi började med att bygga mot norr eftersom ett område söderut inte gick att utnyttja på grund av den tidigare muddringen i Varpen. Det var för löst, säger Olle Pettersson.

- Men nu är allt tillfryst och då kan vi utöka tippområdet.

Kostnaden för att forsla bort snö ligger på 7 000–8 000 kronor i timmen för kommunen.

Lägg till det priset för plogning, hyvling och sandning.

Sju stora snöoväder sedan årsskiftet har gjort att de reserverade budgetmedlen för helåret – fyra miljoner kronor – redan är förbrukade. Och då återstår åtminstone tre vintermånader, mars, november och december.

- Helt klart krävs det extra anslag. Redan förra året fick vi dra bort 1,5 miljoner kronor från vägunderhållet sommartid för att täcka merkostnader under vintern. Det kan vi inte göra igen för då drabbar det gatu- och vägnätet för hårt, säger Olle Pettersson.

En större snötipp finns också vid reningsverket i Arbrå och en något mindre nära Björnnäsudden i Kilafors. Ytterligare tre lastbilar används för transporterna dit.

Mer läsning

Annons