Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På turné med film om sin våldtäkt

/
  • Ewa Cederstam är på turné med sin dokumentärfilm

Ewa Cederstam var 18 år när hon våldtogs.

Först 25 år senare var hon beredd att börja prata om det onda.

Nu turnerar hon runt med sin dokumentär "Våga minnas". En stark film där hon själv har huvudrollen.

Under onsdagen besökte hon biografen i Kilafors.

Annons

Ewa är 18 år och har just klivit av bussen. Hon är på väg hem till lägenheten när en man cyklar förbi. Han hejar, säger några ord och Ewa hälsar glatt tillbaka.

När hon går upp för trapporna till sin lägenhet, hör hon någon komma efter. Det är samma man och hon vet inte riktigt vad hon ska göra. Han ser inte farlig ut och Ewa undrar om han vill ha lite te.

Där inne blir han som förbytt, galen, och det hela slutar i en grov våldtäkt.

Hon blir inlåst i sin egen lägenhet, men efter en stund vågar hon ringa polisen och sedan blir hon förd till sjukhuset och gynekologstolen. Där vill hon inte ligga, hon vill inte minnas.

I dag är Ewa 44 år, gift och har ett adopterat barn. När hon kliver in på biografen i Kilafors är det för att visa dokumentären "Våga minnas" som hon själv har regisserat och spelar huvudrollen i.

Hon är nöjd med sin film som även ska visas för regeringen och senare klippas ner för tv, men samtidigt gjorde det ont att göra den.

- Jag mindes nästan ingenting, jag hade förträngt det mesta. På något sätt har jag alltid varit i rörelse, cyklar nästan jämt. Inte bara för att ingen ska hinna ikapp mig, utan för att vara fri. På språng, säger Ewa.

I Våga minnas rekonstruerar hon sin historia tillsammans med en polis. Hon träffar även Annika som jagats av samma våldtäktsman kvällen innan, men som hon förträngt helt och hållet trots att de var på samma rättegång.

- Det är klart att det har varit skitjobbigt att nysta upp allt det här, men min familj har backat upp mig. Och visst mår jag bättre när jag inte behöver huka längre, men samtidigt får jag acceptera att minnen alltid kommer att finnas där, säger Ewa.

Mer läsning

Annons