Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På praktik i Europa

/
  • Nöjda praktikantelever: Hanna Morin, Giselle Gibbes, Anna Andersson, Monica Johannesson, Karolina Berglund, Ahmed Hallow och Hawrin Hajo har haft tre händelserika veckor i Europa.
  • Hanna Morin hade praktik i Italien och där blev hon uppmärksammad av tidningen I´Adige.
  • Klart en sjuksyster ska ha pennor som liknar kanyler. Karolina Berglund köpte dessa i Frankrike.
  • Nöjda med Holland: Giselle Gibbes, Anna Andersson och Ahmed Hallow var på ett äldreboende i Dordrecht.
  • Hanna Morin och Hawrin Hajo längtar tillbaka till Italien. Monica Johannesson uppskattade sin praktplats i Skottland.

Under tre veckor har tio omvårdnadselever vid Torsbergsgymnasiet haft praktikplats i Europa. En möjlighet – tack vare EU-pengar – att stifta bekantskap med äldreboenden i Skottland, Italien, Frankrike och Holland.

Annons

- Det viktigaste jag har lärt mig är bemötandet. Att man ska möta en annan människa genom att se dem som en individ, ingen är den andra lik, säger Monica Johannesson, som haft sin praktikperiod i Edinburgh i Skottland.

Under sex års tid har Bollnäs och Sandvikens kommuner samarbetat för att erbjuda några omvårdnadselever utlandspraktik. Stödet som är på ungefär 700 000 kronor kommer från Internationella Programkontoret. I år fick tio omvårdnadselever från gymnasiet och Komvux möjlighet att åka.

- Alla ungdomar i årskurs två får chansen att söka till praktiken. Men eftersom vi fick mer pengar nu fick även några vuxenelever tillfället att söka, säger projektsamordnare Peter Wåglund.

Kraven som eleverna måste uppfylla är bland annat att de ska ha minst 90 procent godkänt av kurserna och ha god närvaro.

I april är det Bollnäs tur att stå värd. Då kommer två studenter från Skottland och gör motsvarande praktik på Hamrelund och Karlslund.

Mer läsning

Annons